'Rioolwerk doe je samen'

Broers Henk en Arie
Bij rioolwerkzaamheden zijn twee wagens nodig: een spuit- en een zuigwagen. En ook de chauffeurs/machinisten hebben elkaar nodig om veilig te werken. Gaat de een de rioolput in, dan houdt de ander de wacht. Henk en Arie Kleijwegt zijn broers en sinds anderhalf jaar collega’s. Ze rijden op de twee grootste spuit- en zuigwagens van PreZero Rioolservices Delft.
Kolkenzuiger

De vader van Henk en Arie werkt zijn hele leven bij Zegwaard Rioolontstopping in Delft. Als vijftienjarige gaat Arie er aan de slag. “Eerst liep ik huisvuil, later was ik chauffeur op een vuilniswagen.” Als hij in 1991 zijn CE-rijbewijs haalt, rijdt Arie eerst zeecontainers in Nederland. Later rijdt hij internationaal. Henk volgt zijn grote broer en begint op vijftienjarige leeftijd bij Zegwaard als bijrijder op een vuilniswagen. Later werkt hij op een kolkenzuiger die kleine putjes op straat schoonmaakt. Zo klimt hij op naar chauffeur/machinist op de grootste spuitwagen van het bedrijf.

Vaste collega

Arie krijgt in 2012 een hartaanval. Hij stopt met internationaal rijden en gaat heftrucks vervoeren voor Kamps Transport uit Pijnacker. In 2021 keert hij terug naar het rioolwerk. “Ik wilde meer tijd hebben voor mijn vrouw.” De eerste maand loopt Arie mee met verschillende disciplines. Tot Henk in actie komt: “Ik werkte hiervoor drie jaar met mijn zoon. Maar die volgt nu opleidingen om hogerop te komen in het bedrijf. Ik wilde dat Arie mijn vaste collega werd. We zijn uit hetzelfde hout gesneden en houden van hard werken. Ik heb hem alles geleerd. Binnen drie weken had Arie de zuigwagen onder controle.”

Jumboset

Henk: “Er is in heel Nederland maar één jumboset voor riolen met een grote diameter. Gewone spuit- en zuigwagens hebben daarvoor te weinig capaciteit. Wij rijden op de jumboset. Ons werkgebied is dan ook heel Nederland. Ik lever met mijn spuitwagen zo’n 700 liter water per minuut. Een gewone spuitwagen levert maar 350 liter per minuut.” Oppervlaktewater laadt Henk in de Schie, om de hoek bij het bedrijf.

Broers Henk en Arie

Henk Kleijwegt (links) is 53 jaar, woont in Nootdorp en werkt bij Prezero Rioolservices in Delft. Hij is 34 jaar in dienst en 21 jaar chauffeur/machinist op een spuitwagen.

Arie Kleijwegt (rechts) is 55 jaar, woont in Zoetermeer en werkt bij Prezero Rioolservices in Delft. Hij was 32 jaar vrachtwagenchauffeur en is 1,5 jaar chauffeur/machinist op een zuigwagen

Lieslaarzen aan

Bij rioolwerk is de taakverdeling: Henk spuit met oppervlaktewater het riool schoon. Arie zuigt de loskomende troep op. Vaak is het manoeuvreren met de auto’s. De slang met spuitkop moet mooi boven de rioolput hangen en de zuigwagen moet erbij kunnen. “Je kent ze wel, die rioolputten op straat. We lichten de deksel en zetten er een paar pilonnen omheen”, vertelt Henk. “Boven het gat komt een driepoot te staan. En dan gaat één van ons met de ladder naar beneden. In een pak met gasmeter op de borst en lieslaarzen aan. We hebben altijd een veiligheidsgordel om, die vastzit aan de driepoot”. Arie lacht: “Henk is het fanatiekst van ons.”

Cement stukslaan

Rioolwerk is soms een routineklusje van anderhalf uur. Maar het kan ook anders uitpakken, vertelt Henk: “Laatst was een klus voor drie dagen ingeschat. Maar we zijn zeker drie weken bezig geweest. Het hele riool zat verstopt met cement van een bouwproject. Daar kwamen we achter toen we de spuitkop in het riool lieten zakken en er niets gebeurde. Met een camera bekeken we wat het probleem was. Om de beurt hebben we toen dagenlang met een hamer cement stuk moeten slaan, dat we vervolgens konden opzuigen.”

Billendoekjes

Beweging krijgen de broers genoeg. Ze slepen met de slangen en de spuitkop van 45 kilo. Claustrofobisch moet je niet zijn: je kruipt door een kleine ruimte. “En je moet niet bang zijn voor ratten, want die kom je wel tegen in het riool”, vertelt Henk. Wat je vooral ziet, zijn billendoekjes. Arie: “Veel riolen zitten er vol mee. Die doekjes klonteren samen en daar krijg je verstoppingen van. Ook spoelen nog veel mensen frituurvet en boter door de gootsteen. Het kijkglas in mijn zuigauto ziet geel van het vet.” De broers zijn soms een paar dagen bezig, maar dan heb je ook wat: “Wij krijgen riolen zo schoon dat je er een boterham in kunt eten.”

Bron: TON Magazine www.tonmagazine.nl

Nog meer teamwerk