Plastic balen

Plastic verpakkingen en drankenkartons (pd)

PreZero maakt van afval grondstoffen. Zo worden van plastic weer nieuwe verpakkingen gemaakt en kunnen drinkpakken verwerkt worden tot wc-papier. Dat doen we niet alleen. Hoe  beter uw afval gescheiden is, hoe beter wij het kunnen recyclen.

 

vuilnisman achter wagen

Wat kan ik doen?

Bevat uw afval materialen die er niet in thuis horen? Dan wordt het ongeschikt voor recycling. En dat willen we niet. Daarom is het belangrijk dat iedereen zijn eigen afval goed aanbiedt. Is dit niet het geval, dan keuren onze chauffeurs na inspectie het aangeboden afval af. Zij nemen dit afval dan niet mee.

Mijn afval is niet meegenomen.

Indien chauffeurs uw afval toch moeten afkeuren, dan treft u een afkeursticker aan.

Natuurlijk helpen we u graag een afkeur te voorkomen en bieden ondersteuning om uw afval bij de bron goed te scheiden. Onze klantenservice neemt bij de eerste afkeur pro-actief contact met u op om de reden van afkeur met u te bespreken en u te adviseren hoe we de juiste bronscheiding kunnen toepassen.

Regelmatig kunnen wij het materiaal genaamd plastic en Drinkpakken (pd), eerder ook wel PBD of PMD) niet recyclen omdat er verkeerde materialen inzitten. Sinds kort keuren wij deze af, omdat we samen met u willen komen tot een nettere afvalscheiding en een hoger recycle-rendement. De grootste vraag is vaak: wat mag wel, en wat mag niet? Waarom is mijn afval afgekeurd?

Redenen van afkeur pd zakken

1. Gewicht

Het gewicht van de zak is meer dan twee keer het normale gewicht. Dit duidt doorgaans op verpakkingen waarvan de inhoud nog in de verpakking zit. In de pd zak horen alleen lege verpakkingen. Informeer uw medewerkers dat zij de inhoud en de verpakking apart weggooien.

2. Vervuiling

Er is een menging met andere afvalstromen, ook wel vervuiling, zichtbaar. Veel voorkomende materialen die niet thuishoren in pd zijn:

• Plastic folies: Plastic folies groter dan een draagtas (zoals wikkelfolies) zijn te groot om via het pd te laten sorteren.

Heeft u veel plastic folies? Dan kunt u deze separaat door PreZero laten inzamelen.

• Grote stukken plastic: Harde stukken plastic groter dan een A4 / 5 Liter zijn te groot om via het pd te laten sorteren.

Vraag uw medewerkers om de stukken plastic te verkleinen voordat zij dit bij het pd weggooien. Is dit niet mogelijk, dan horen de grote stukken plastic (vooralsnog) bij het restafval.

• Papieren koffiebekers: papieren koffiebekers horen niet bij het oud Papier, maar ook niet bij het pd afval. Heeft u veel papieren koffiebekers? Dan kunt u deze separaat door PreZero laten inzamelen.

• Piepschuim: heeft u vaker (grote) stukken piepschuim/EPS? Deze horen niet bij het pd afval. U kunt deze separaat door PreZero laten inzamelen.

• Etensresten: Etensresten horen niet in het pd afval. Informeer uw medewerkers dat zij etensresten bij het organisch afval (Swill/GFT) doen. Heeft u geen aparte inzameling voor organisch afval, dan kunt u uw medewerkers verzoeken hun etensresten bij het restafval te doen.

Onze experts staan voor u klaar