Omdat we zelf afval inzamelen, sorteren en verwerken, kunnen we een groot verschil maken op het gebied van duurzaamheid.
We beginnen bij onszelf
We maken van afval grondstoffen voor nieuwe producten. En we werken aan een circulaire economie. Ook investeren we in het verhogen van de kwaliteit van secundaire grondstoffen. Zo sparen we de grondstoffen van de aarde. En dat is hard nodig als we die aarde nog lang willen blijven gebruiken. Van flesjes weer flesjes maken. Minder verspillen. Slimmer ontwerpen en produceren.
Onze CO2-voetafdruk
Wij willen zoveel mogelijk afvalstoffen weer als grondstof gebruiken. Met het recyclen van afvalstoffen in de keten bereiken we een vermindering van de CO2-uitstoot.
Maar onze doelstellingen zijn gericht op de gehele keten. Helaas vraagt het inzamelen, transporteren en produceren van steeds hoogwaardigere, secundaire grondstoffen juist om meer energie. We moeten meer kilometers afleggen om afzonderlijk in te zamelen. Ook kost het verhogen van de kwaliteit van secundaire grondstoffen door verbeterde scheidings- en verwerkingstechnieken extra energie.
Toch kan, ondanks een hogere uitstoot, in de totale keten CO2 gereduceerd worden. In de periode tot 2030 willen wij de totale CO2-emissie met 20% te reduceren. Dat komt neer op een gemiddelde jaarlijkse afname van 2%.
Bekijk onze duurzaamheidsverslagen en brochure
We geven grondstoffen een nieuw leven
Wij verwerken ons afval op een manier die zoveel mogelijk grondstoffen veiligstelt. Hierdoor kunnen we die grondstoffen een nieuw leven geven. Door anders te denken en dus ook anders met materialen om te gaan, leggen wij de focus op de waarde van afval in plaats van op de hoeveelheden.
Dit trekken we door in onze eigen bedrijfsvoering: we investeren en innoveren volop in verwerking van afval en de daarbij behorende installaties. Zo hebben we de afgelopen jaren stappen gemaakt in de verwerking van bouw- en sloopafval, hout en harde kunststoffen.
Hier zijn we mee bezig
Samen grote stappen maken
In het rijksbrede programma Circulaire Economie is een 100% circulair Nederland in 2050 het streven. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. De verbranding van recyclebare materialen moet voorkomen worden. Zowel financieel als juridisch wordt recycling en hergebruik van materialen extra gestimuleerd.