met gieter water geven

Inspiratie

Verder denken voor een duurzaam morgen

Wij zorgen dat er steeds meer wordt hergebruikt van wat we met z’n allen weggooien. Bijvoorbeeld door van oude plastic flessen een reismand voor katten te maken. Of koffiedik te zien als waardevol materiaal. Zo maken we de weg vrij voor een samenleving die minder grondstoffen nodig heeft. En meer circulair wordt.
Iwan te Winkel

Column: De logistieke paradox op weg naar een circulaire economie

Bij PreZero werken we elke dag keihard aan een circulaire economie. We streven naar een samenleving die steeds minder grondstoffen nodig heeft en steeds meer circulair wordt. Dat is mogelijk door kringlopen te sluiten en grondstoffen keer op keer opnieuw te gebruiken. Glas, papier, gft, plastic, we stimuleren onze klanten om steeds meer monostromen aan te bieden in plaats van alleen restafval. Steeds meer producenten bieden een retourservice aan voor restmaterialen en steeds meer bedrijven zoeken oplossingen voor kleine afvalstromen zoals koffiecups, koffiedik, sinaasappelschillen of paperclips. En dat is goed, want wij geloven dat bij bronscheiding de meest zuivere stromen ontstaan en zo de meest hoogwaardige recycling te behalen is.

Duurzaamheid bij PreZero

Stap over op duurzaam inkopen: aftasten, bijhouden, contracteren

Waar veel organisaties moeite mee hebben is om vorm te  geven aan duurzaam inkopen. Er zijn richtlijnen voorhanden, prestatieladders of ISO-normeringen, zelfs op het gebied van duurzaam inkopen (ISO 20400). Het wemelt van de labels en de  certificeringen. Op de inkoopafdeling van PreZero Nederland is een ABC opgesteld en beproefd om meer logica en structuur aan te brengen bij duurzaam inkopen. Daarbij is de volgende fasering gekozen: Aftasten, Bijhouden, Contracteren.

Onze koplopers

Bedrijven die durven én willen veranderen, dat noemen we koplopers bij PreZero. En op zulke klanten zijn wij trots. Zij besparen niet alleen met afval, maar werken ook aan een betere wereld om hen heen.

Samen de cirkel sluiten. Wat als het lukt.

Erik Luisman Vepa

Meubels maken van zelfgemaakte grondstoffen? Vepa doet het gewoon!

Meubels kun je natuurlijk maken van hout, leer en metaal, maar ook van innovatieve circulaire materialen. In haar eigen GreenField, een groene kennistuin van 18.000 m2, experimenteert meubelproducent Vepa met het verbouwen van haar eigen gewassen die dienen als grondstof voor hun producten.

New Horizon

Niet slopen maar oogsten; New Horizon ontmantelt gebouwen circulair

Bij de herontwikkeling van De Nederlandse Bank in Amsterdam moest toren De Satelliet wijken voor een binnentuin. In plaats van de toren te slopen, bedacht ‘urban mining’ bedrijf New Horizon een betere oplossing. De toren werd circulair ontmanteld: verdieping voor verdieping werden alle materialen ‘geoogst’ en geschikt gemaakt voor hergebruik.

Bever recyclestraat

De Bever recyclestraat: verkopen, inzamelen en weer verkopen

Retailers verkopen heel wat spullen die uiteindelijk bij het afval belanden. Dat kan anders, dachten ze bij Bever. Als eerste retailer in Nederland richtte de buitenwinkel een recyclestraat op. Hier worden kleding en producten die in de Bever-winkels worden ingeleverd, gesorteerd en klaargemaakt voor een tweede leven.

Ontwikkelingen in de markt

Elke dag brengen we zero waste een stap dichterbij. Hiervoor houden we de marktontwikkelingen nauwkeurig in de gaten. Zo worden er continue financiële en juridische prikkels geïntroduceerd met als doel verbranding van recyclebare materialen te voorkomen om op deze manier recycling en hergebruik van materialen extra te stimuleren.

Quickscan, duurzaamheid

Kijk waar u nu staat

Duurzaam materiaal- en afvalmanagement is geen quickwin. Maar u kunt wél vandaag beginnen. Of u al onderweg bent, of net de eerste stappen zet. Wij maken inzichtelijk waar u nu staat. We kijken bijvoorbeeld naar materiaalkeuzes, afvalstromen, medewerkers, faciliteiten en logistieke aanpak. Op basis daarvan ontvangt u een overzicht van uw huidige situatie en kijken we samen naar concrete vervolgstappen.

Waardevolle stromen

We moeten met z’n allen beter voor de aarde zorgen. Zuinig zijn met de grondstoffen die de aarde ons geeft. Daarom kunnen we afval niet blijven zien als afval. We moeten er weer grondstoffen van maken. En nieuwe producten. Want afval is geen troep, maar een waardevolle grondstof.

producten webshop Dit is niks nieuws

Verrassende circulaire producten voor bedrijven

Wilt u stappen zetten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit tastbaar maken op de werkvloer? Vanaf nu kunt u terecht bij de nieuwe webshop ‘Dit is niks nieuws’ van PreZero en VerdraaidGoed. Een webshop vol producten die gemaakt zijn van afval en restmateriaal van bedrijven.  

Aan het woord

Wij zetten de eerste stappen. Maken van afval grondstoffen voor nieuwe producten. En we werken aan een circulaire economie. Ook investeren we in het verhogen van de kwaliteit van secundaire grondstoffen. Van flesjes weer flesjes maken. Minder verspillen. Slimmer ontwerpen en produceren. Onze collega's praten u graag bij.

Impact Checker PreZero

Wat doet uw afval?

Kunt u minder impact op het milieu maken? Wij dagen u uit! Wij helpen u graag op weg door te kijken waar voor uw bedrijf de kansen liggen. Sorteer uw afval in de Impact Checker en ontdek welk verschil u kan maken voor het klimaat.

Inspiratie delen?