Het UMC Utrecht heeft een voorbeeldrol in Zero Waste. Als één van de eerste ziekenhuizen begonnen ze met het scheiden van PD (plastic verpakkingen en drankenkartons). Daarna bleven ze zichzelf uitdagen. Onze Zero Waste adviseur Focco is één dag per week in het UMC Utrecht aanwezig om het ziekenhuis te helpen op hun weg naar Zero Waste. Dat doet hij samen met Edwin van Stralen, verantwoordelijk voor het afvalbeheer van het UMC Utrecht.
Voorloper in Zero Waste
“Het UMC Utrecht was er echt vroeg bij”, vertelt Focco. “Jaren geleden maakten ze zich al druk om hun hoeveelheid afval. Ze waren één van de eersten die PD gingen scheiden. Dat was vanuit hun eigen motivatie. Vanwege potentiële risico’s wilde geen enkele afvalverwerker dat afval van ziekenhuizen hebben. Bij PreZero hebben we ons toen ingezet om scheiding van PD in het UMC Utrecht toch mogelijk te maken. Nu, zo’n zeven jaar later, is het scheiden van PD-afval in eigenlijk alle ziekenhuizen ‘normaal’. Inmiddels scheidt het UMC Utrecht jaarlijks vijftig verschillende afvalstromen en minimaliseert zo hun restafval. Van harde kunststoffen zoals pallets en kratten tot inpakmateriaal van de Centrale Sterilisatie Afdeling.”
50% recycling
Edwin: “Al het afval dat in eerste instantie bij het restafval belandt, scheiden we later opnieuw. Daar komen kleine hoeveelheden PD en GFE (groente-, fruit- en etensresten) uit. Dat kunnen we dan alsnog recyclen.” “Verreweg het meeste afval binnen het UMCU wordt al bij de bron gescheiden,” voegt Focco toe. “Bronscheiding gebeurt voordat het afval ingezameld wordt. Wanneer je iets weggooit dus. Om uit het restafval zoveel mogelijk waardevolle materialen te halen, wordt dat deel door een machine ook nog nagesorteerd. Dat doen we alleen als we denken dat we er meer uit kunnen halen.”
Inmiddels wordt 50% van het afval gerecycled bij het UMC Utrecht, wat neerkomt op zo'n één miljoen kilo afval per jaar. Dat hebben we samen voor elkaar gekregen. Wekelijks kloppen ziekenhuizen bij het UMC Utrecht aan. Zij willen weten: hoe doen jullie dit allemaal? Wat kunnen we van jullie leren? Dat het UMC Utrecht zo’n voorbeeldrol heeft, is natuurlijk hartstikke mooi.”
Gevaarlijk afval
“Verder zijn we samen met een startup een pilot gestart waarin we kijken of we ook uit het gevaarlijk afval nog waardevolle materialen kunnen halen. Bij gevaarlijk afval uit ziekenhuizen moet je denken aan operatiekamerafval, verbandmiddelen en laboratoriumafval. Dit afval heeft een hoog besmettingsgevaar”, vertelt Edwin. “Niet veel organisaties staan te springen om met dit afval aan de slag te gaan, dus dat was een uitdaging. Maar wel belangrijk, omdat een deel hiervan toch recyclebaar is. Denk dan vooral aan glas, plastic en metalen dat in dit afval zit."
Verder groeien
“Edwin en ik gaan binnenkort samen zitten om te kijken wat er verder nog mogelijk is in de toekomst. PreZero zet zich al jaren in voor Zero Waste in het UMC Utrecht. En voor de komende jaren zijn er ook al mooie plannen. Daar kijk ik zeker naar uit. We kunnen dan ook verder gaan klimmen op de R-ladder. Waar we nu vooral bezig zijn met recyclen (R8), zijn er zeker mogelijkheden om ook meer aan hergebruik (R3) en vermindering van afval (R2) te werken.”
Edwin: “Ik hoor inderdaad graag wat er nog meer mogelijk is. Het behalen van 50% recycling was een mijlpaal, maar we zijn nog niet klaar. In de toekomst willen we dit percentage nog hoger zien. Ook mag er volgens de Green Deal in 2030 nog maar 25% van het afval van ziekenhuizen als restafval verbrand worden. Daar zijn wij nog niet, maar ik ga er wel vanuit dat we dat halen. We zijn goed op weg.”
Met PreZero naar Zero Waste
PreZero gelooft in Zero Waste. In een samenleving waarin we minder weggooien, meer hergebruiken en samen de grondstoffen van de aarde sparen. Afval, vinden wij, moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Zero Waste, daar willen we naartoe. Doe je mee?
'Inmiddels wordt 50% van het afval gerecycled bij het UMC Utrecht, wat neerkomt op zo'n één miljoen kilo afval per jaar. Dat hebben we samen voor elkaar gekregen.'
Focco Ottens
Zero Waste adviseur PreZero