Welkom bij PreZero Nederland
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen
Inhaal

Op 1e en 2e Kerstdag en op Nieuwjaarsdag rijden wij aangepaste routes. Kijk op www.prezero.nl/feestdagen op welke dag(en) we rondom deze feestdagen bij u langskomen. Wilt u geen gebruikmaken van de vervangende ledigingsdag? Dan kunt u dit ook op deze pagina aan ons doorgeven.

“Goed afval scheiden is duurzaam én zorgt voor besparingen” 

 

Goed afval scheiden voor ondernemers is duurzaam én zorgt voor besparingen”

4 juni 2024

In het midden- en kleinbedrijf (mkb) wordt duurzaam werken steeds belangrijker. Een mooie eerste stap voor elke ondernemer is het scheiden van extra afvalstromen. Want ook kleine en middelgrote ondernemers hebben te maken met verschillende afvalstromen. Stromen waar je snel, makkelijk, volgens de regels én duurzaam vanaf wil.

De bakker om de hoek, de fietsenmaker en de makelaar; elke ondernemer heeft te maken met verschillende afvalstromen. Denk aan glas, papier, gft, verpakkingsfolie en restafval. Als ondernemer wil je die verschillende afvalstromen niet te lang ergens hebben staan, want dat kost veel ruimte en kan overlast geven. Daarnaast moet ook het mkb voldoen aan wet- en regelgeving én heb je te maken met duurzame doelstellingen. Alle reden voor kleine en middelgrote ondernemers om afvalbeheer op de agenda te zetten.

Duurzame verwerking

Grote bedrijven moeten voldoen aan allerlei regels rondom duurzame prestaties en het gebruik en hergebruik van grondstoffen. Dergelijke regels sijpelen steeds verder door naar kleinere bedrijven. Ook bij PreZero zien we de vraag naar advies en slimme en duurzame oplossingen daar dan ook toenemen. Harold Langens, eindverantwoordelijk voor het mkb-segment bij PreZero, vertelt: “Het zetten van duurzame stappen is steeds urgenter voor alle bedrijven. Het mooie is dat organisaties daar vandaag al mee kunnen beginnen. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Voor de ondernemer blijft prioriteit één dat het afval snel, netjes en volgens afspraak opgehaald wordt. Vervolgens zorgen wij voor een duurzame verwerking. Op deze manier laat de ondernemer zonder omkijken zijn afval ophalen én draagt hij aantoonbaar bij aan het verminderen van restafval en het stimuleren van de circulaire economie. Win-win!”

Afval scheiden ook voor mkb

“Bij grote bedrijven is afvalmanagement een belangrijk onderwerp, maar bij kleinere bedrijven speelt dat nog minder”, legt Langens uit. “Ondernemers willen wel wat goeds doen voor de wereld en bijdragen aan de klimaatdoelstellingen, maar ze willen vooral dat hun afval eenvoudig en snel opgehaald wordt. Dat alles voor ze wordt geregeld en ze nergens meer omkijken naar hebben. Het mooie is dat kleinere ondernemers tegelijkertijd ook baat hebben bij een afvalcontract voor meerdere afvalstromen. Dus naast restafval nog een of twee extra afvalstromen, zoals papier, glas of plastic. Door de verschillende afvalstromen gescheiden in te laten zamelen kunnen ondernemers namelijk besparen.”

Minder restafval, minder betalen

Het verwerken van restafval, grof gezegd alles wat niet meer gerecycled kan worden, wordt steeds duurder. En terecht, want van vrijwel al ons afval zijn grondstoffen te maken voor nieuwe producten of materialen. Afval scheiden kan daardoor ook geld opleveren: meer gescheiden afvalstromen betekent minder restafval en dat betekent minder kosten. Voor plastic, drankkartons en glas is het zelfs zo dat deze gratis worden ingezameld bij bedrijven. Door de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid betalen de producenten de verwerkingskosten van deze afvalstromen. Wanneer je dit materiaal niet scheidt, belandt het in restafval. Naast het feit dat dit afval dan niet meer opnieuw gebruikt kan worden als grondstof voor nieuwe producten, betaal je als ondernemer ook onnodig voor de verwerking ervan als restafval.