Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Van idee tot vernieuwing

PreZero streeft naar een toekomst met gesloten kringlopen. Om dit doel te bereiken, jagen we vernieuwing aan binnen ons bedrijf én de branche. Barbara Huizink, Directeur Innovatie, legt uit hoe belangrijk innovatie is voor een circulaire economie.
Barbara Huizink PreZero

"Ik geloof erin dat we met elkaar, door slimme oplossingen te verzinnen en niets voor lief te nemen, de wereld een beetje mooier, duurzamer en makkelijker kunnen maken."

Barbara Huizink, Directeur Innovatie

Waar anderen afval zien, zien wij grondstoffen. Die gedachte stimuleert ons elke dag weer om stappen te zetten op weg naar Zero Waste. Zero Waste betekent géén afval. Dit bereiken we door afval te voorkomen en hergebruik te stimuleren. En we maken nieuwe grondstoffen van het afval dat we ophalen. Zo bouwen we aan een circulaire toekomst waarin Zero Waste werkelijkheid wordt. Maar dat kunnen we niet alleen. Om echt alles uit elke grondstof te halen, zijn innovatieve oplossingen nodig. Barbara vertelt: “Ik geloof erin dat we met elkaar, door slimme oplossingen te verzinnen en niets voor lief te nemen, de wereld een beetje mooier, duurzamer en makkelijker kunnen maken. Om naar een echte circulaire economie te gaan, moeten we dingen anders doen dan we ze nu doen. Bijvoorbeeld door te kijken of we producten slimmer kunnen maken en de levensduur kunnen verlengen. Maar ook door steeds weer nieuwe kringlopen te sluiten. In basis gaat innovatie bij ons om nieuwe dingen doen die bijdragen aan onze missie: verder denken voor een duurzaam morgen.”

Samenwerking is cruciaal om de keten te sluiten

Innovatie is volgens Barbara niet alleen een idealistisch doel, maar ook een kans. “De kansen voor PreZero liggen allereerst op het gebied van ‘van afval naar grondstof’. Maar het gaat niet alleen om afval verwerken, het gaat juist ook om afval voorkomen. Wij adviseren bedrijven en denken graag mee over het produceren met minder of beter herbruikbare grondstoffen en het verlengen van de levensduur van producten. Het gaat om het dirigeren van de keten en zorgen dat je er een belangrijke rol in hebt om die keten te sluiten. Samenwerking is daarin cruciaal.” PreZero is altijd op zoek naar partners om samenwerkingen aan te gaan om te versnellen op weg naar Zero Waste. Zo maken we samen met partners al een stoel van steriel inpakmateriaal uit ziekenhuizen en zorgen we samen met Velux voor hergebruik van dakramen. Het meest recente voorbeeld is de samenwerking met Gloovy; de eerste wegwerphandschoenen die te recyclen zijn tot nieuwe wegwerphandschoenen.

Actief op zoek naar innovatieve partners

Innovatieve ideeën ontstaan overal, geeft Barbara aan: “op de werkvloer, bij de administratie, op management en directieniveau. Voor al die ideeën gaan we een netwerk opzetten met innovatieve aanjagers. Binnen het netwerk gaan we innovatieve ideeën ophalen, die vervolgens worden getoetst of ze bijdragen aan de bedrijfsstrategie, of ze financieel en technisch haalbaar zijn en of ze duurzame waarde hebben. Ook het externe netwerk willen we strakker organiseren. We hebben verschillende samenwerkingen op verschillende niveaus, maar zo’n samenwerking kost vaak veel tijd en geld, dus dat willen we centraliseren. Zodat alle partners, zowel PreZero als bijvoorbeeld een universiteit, de juiste waarde uit de samenwerking kunnen halen. Wij weten alles over afval. Wij weten hoe het eraan toe gaat op onze vestigingen en in onze installaties. We kennen de processen en bieden schaalgrootte. We hebben partners nodig, zoals universiteiten of kennisinstituten, met baanbrekende ideeën. Die samenwerkingen hebben we al, maar nu gaan we hiermee nog meer actief naar buiten.”

Circulaire Innovatie Top 20

PreZero is partner van de Circulaire Innovatie Top 20, een initiatief van VNO-NCW Midden. Barbara: “Dit is een innovatieprijs om een impuls te geven aan de circulaire economie. Wij vinden het belangrijk om hier deel van uit te maken, juist omdat we geloven dat we het niet alleen kunnen en samen willen werken met innovatieve ondernemers. Je hebt verschillende expertises en achtergronden nodig om de keten te kunnen sluiten. Een van onze doelstellingen op het gebied van innovatie is om steeds meer naar buiten te kijken. We roepen daarom iedereen op, startups in de markt of bedrijven die met een reststroom zitten waar ze wat mee willen, om met ons te gaan samenwerken. Zodat we samen echt kunnen versnellen op weg naar Zero Waste. Wat als er daardoor écht iets verandert in de wereld. Stel je eens voor: wat als het lukt.”

Bouw samen met ons aan een circulaire toekomst

Ben jij een ondernemer met een circulair initiatief? Wil je samenwerken aan een duurzame toekomst waarin Zero Waste werkelijkheid wordt? En heb jij een idee dat je samen met ons verder wil brengen? Mail ons dan vandaag nog: innovatie@prezero.com!

Vergelijkbare artikelen