Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Getir distributiecentrum

Flitsbezorger Getir

Veel karton op kleine locaties. Voor dit probleem vonden flitsbezorger Getir en PreZero samen een oplossing voor de verbetering van de inzameling van circa 300.000 kilo karton.

Karton op één plek voor flitsbezorger Getir

Weinig ruimte voor rolcontainers op locatie. En juist veel  transportbewegingen voor het ophalen van karton in binnensteden. Samen zagen Andreas Vente van Getir en Henk Verweij van PreZero een oplossing. Hoe verbeter je de inzameling van circa 300.000 kilo karton?

Getir is een pionier op het gebied van snelle bezorging van boodschappen. De flitsbezorger opende in relatief korte tijd veel nieuwe winkels, waarvandaan elektrische scooters en fietsen boodschappen aan consumenten thuisbezorgen.

De uitdaging

Vaak rijden voor veel karton

Karton en plastic folie zijn grote afvalstromen voor de locaties van Getir. Afval scheiden doet Getir vanaf het begin. Maar op sommige plekken was er wel erg weinig ruimte voor het apart houden van grote volumes karton. “Dat komt omdat veel winkels klein zijn en zich bevinden in steden”, aldus Henk Verweij, Product Specialist Value Chain Paper van PreZero. “Bij de locaties van Getir werd er daarom meer dan vier keer per week karton opgehaald. Samen dachten we: dat kan beter. Want die transportbewegingen heb je natuurlijk het liefst zo min mogelijk. Minder zwaar verkeer door de straten maakt de steden veiliger. Daarnaast is het natuurlijk zonde van de milieuvervuiling en de gereden kilometers in het kader van duurzaamheid.”

De oplossing

Karton op één plek

Voorheen reden de bakwagens van Getir na levering aan de winkels léég terug naar het distributiecentrum in Alblasserdam. Voortaan nemen de bakwagens het karton en plastic mee van de locaties. Daardoor is het niet meer nodig dat er aparte vrachtwagens rijden voor het ophalen van karton. Daarna haalt PreZero vanaf het distributiecentrum al het karton op. “Wij hadden geen rolcontainers voor karton”, vertelt Andreas Vente Sourcing Manager van Getir. “Wij verzamelden eerst karton in afvalcontainers die daar niet per se geschikt voor waren. Om samen deze oplossing te kunnen realiseren hebben we in een pilot van alles getest en aangepast. Zo hebben we proeven gereden en onderzocht hoeveel kartonkarren er in de bakwagens mee konden. Ook hebben we routes aangepast en hebben we doorberekend wat dit weer voor andere routes betekent. Dat we dit alles in iets van één jaar tijd voor elkaar hebben gekregen. Daar ben ik ontzettend trots op.”

Leuke ‘reis’ met PreZero

Andreas Vente: “Je kunt denken: schone inzameling van karton en plastic. Is dat nou zo belangrijk voor je als bedrijf? Dat horen we wel eens. Voor Getir is dat dus zeker wél. Als bedrijf willen we niet voorbij gaan aan onze omgeving. We willen ons goed verhouden tot de buurten waarin we ons bevinden én de wereld waarin we leven. Op een gegeven moment zijn we daarom gaan kijken met welke partners we groei kunnen maken en operationele verbeteringen kunnen doorvoeren. Natuurlijk kom je in projecten zoals deze kleine hick-ups tegen. Het is dan enorm fijn om te kunnen rekenen op de expertise van PreZero en hun ervaring met andere grote retailers. Het tackelen van de problemen die je met alle partijen tegenkomt, zorgt ervoor dat je het samen laat werken. Ik vond het allemaal bijzonder interessant en een leuke reis.”

Getir distributiecentrum
Het resultaat

Minder transportbewegingen

Minder transportbewegingen: een verschil van ruim 14.000. 38.130 kilometers minder op de teller. 18.000 liter diesel die niet meer worden getankt. Het project geeft mooie resultaten in de cijfers van 2022. “Dat is wat je met verschillende partijen bereikt als je dezelfde visie hebt”, zegt Henk. “Ik zou dat ook andere organisaties mee willen geven. Stel je open op. Let niet alleen op kosten of je core business, pak je verantwoordelijkheid en denk in mogelijkheden. Kijk ook naar duurzaamheid en wat dat oplevert!” Andreas: “Exact! De vraag is: wil je een goed voorbeeld zijn voor anderen of wil je afwachten? Daarvoor hoef je helemaal niet te wachten totdat je als bijvoorbeeld klein mkb-bedrijf groot bent. Maakt niet uit waar je staat, PreZero helpt je vooruit. PreZero kijkt ook met jou mee naar dit soort oplossingen die je aangemeten worden. Dat is het mooie! De samenwerking is heel open en transparant. PreZero neemt je heel serieus!”

Getir karton inzameling

''Voortaan nemen de bakwagens van Getir het karton en plastic mee terug naar het distributiecentrum in Alblasserdam. Vanaf daar haalt PreZero al het karton op.” 

Henk Verweij
Product Specialist Value Chain Papier bij PreZero

Getir en PreZero

Open en transparant

“Karton en plastic folie zijn grote afvalstromen voor de locaties van Getir. Maar aan ruimte voor het scheiden van grote volumes karton is er op de binnenstedelijke locaties gebrek. Daarom werd er meer dan vier keer karton opgehaald, dat zorgt voor milieuvervuiling en overlast en onveiligheid in buurten. De oplossing? Voortaan nemen de bakwagens van Getir, die anders leeg zouden zijn, het karton en plastic mee terug naar het distributiecentrum in Alblasserdam. Vanaf daar haalt PreZero al het karton op. Daardoor is het niet meer nodig dat er aparte vrachtwagens rijden voor het ophalen van karton op alle locaties. Jaarlijks gaat het om circa 300.000 kilo karton! De samenwerking tussen PreZero en Getir is altijd heel open en transparant. Het hele project loopt nu pas één jaar. Dat is wat je met verschillende partijen kunt bereiken als je dezelfde visie hebt,” aldus Henk Verwij, Product Specialist Value Chain Papier bij PreZero.