Op 1e en 2e Kerstdag en op Nieuwjaarsdag rijden wij aangepaste routes. Kijk op www.prezero.nl/feestdagen op welke dag(en) we rondom deze feestdagen bij u langskomen. Wilt u geen gebruikmaken van de vervangende ledigingsdag? Dan kunt u dit ook op deze pagina aan ons doorgeven.
PreZero helpt Rotterdam Ahoy
afval flink te verminderen
Zo veel mensen, zo veel evenementen in Rotterdam Ahoy. Dat zorgt voor veel soorten zeer verschillend afval. Ruim 770 ton in totaal in 2023. Rense Assies, manager Facility Services a.i. Ahoy en Koen Pors key accountmanager van PreZero streven samen naar Zero Waste in de toekomst.
De uitdaging
Allerlei soorten afval
Jaarlijks trekt Rotterdam Ahoy zo’n 2,3 miljoen bezoekers. Ahoy is een evenementenlocatie voor onder andere concerten, beurzen, congressen en shows. Die diversiteit maakt elke vraag rondom afval uniek en verschillend. “Als we beurzen of sportevenementen faciliteren, dan komt daar heel ander afval bij vrij dan met een gigantisch feest zoals De Vrienden van Amstel LIVE of een concert”, legt Assies uit. “We richten ons daarom zeker niet alleen op afvalscheiding. Om Zero Waste te behalen, leggen we samen met PreZero de focus op het afval dat we zelf produceren en creëren. Daar hebben we de meeste invloed op.”
De oplossing
Samenwerking op alle vlakken
Wat produceert Ahoy aan afval? En hoe kun je afval voorkomen? Dat zijn de vragen waar Pors en Assies zich steeds meer mee willen bezighouden. Hiervoor voeren ze strategisch overleg, naast de reguliere overleggen die in de basis gaan over het verbeteren van het afvalscheidingspercentage. De samenwerking breidt zich continu uit op allerlei vlakken en niveaus. “Morgenochtend ben ik bijvoorbeeld weer bij Ahoy voor een bespreking met een leverancier van het veegwerk”, zegt Pors. “En volgende week zit ik weer samen met de marketingafdeling voor overleg. Ook hebben we kort geleden nog een rondleiding op locatie georganiseerd voor onze vrachtwagenchauffeurs en een tijd terug een workshop voor de schoonmaakmedewerkers. Ons werk beslaat zoveel meer dan platgezegd het ophalen van afval.” Assies is het hiermee eens: “Dat is ook waarop we PreZero gevonden hebben en waarom we jullie als partner kiezen.”
Het resultaat
Zuinig omgaan met afval
Meer gescheiden afval en bekers
62% van het afval verliet Ahoy als bedrijfsafval in 2023. PreZero en Ahoy wisten dat jaar het deel gescheiden afval te vergroten met 4%. “Dat lijkt misschien niet veel maar dit percentage komt overeen met ruim 32.000 kilo afval”, zegt Assies. “We hebben er hard voor gewerkt samen. Bovendien hebben we de afzonderlijke inzameling van een circulaire PET-beker verder doorgevoerd. Nu zie je na een event nog maar een paar plastic bekers op de grond liggen. Dat vinden niet alleen de schoonmakers fijn, maar ook onze bezoekers. Naast het voordeel van recycling is dit voor iedereen prettiger op een event.”
Folie en hout voor stands
Beurzen zijn een extra uitdaging. Standbouw komt met veel beschermende folie. Assies: “In 2023 zijn we daarom gestart met gescheiden inzameling. Goed voor bijna 2.000 kilo folie op jaarbasis. Ook kijken we kritisch naar hout waar veel beursstands van gemaakt zijn. Het is de bedoeling dat standhouders hun eigen stand weer meenemen na afloop. Maar dat geeft gedoe en gebeurt daarom vaak niet. Daarom willen we organisatoren betrekken in het belang van duurzaamheid.
Afval van Ahoy zelf
Mensen die naar concerten, festivals en andere events gaan, zijn meestal niet erg bezig met duurzaamheid. Maar Ahoy en PreZero proberen ze wel te overtuigen dat het belangrijk is. Bovendien komt 98% van het afval van bezoekers van Ahoy of de organisator van het evenement zelf. Pors: “Denk aan wat je koopt om te eten en drinken: je frietje, frisdrank, snacks. Alles vraagt om verpakkingsmateriaal. Het gaat een hele klus worden, maar we willen ernaar streven daar volledig recyclebare stromen van te maken. Dat vraagt om onder andere een andere inkoop. We zijn er nog lang niet, maar als ik groot droom, dan kijk ik vooruit naar Ahoy als een evenementenlocatie zoals de PreZero Arena in Duitsland. Daar staat het eerste Zero Waste-voetbalstadion in de Bundesliga.”
Antwoorden liggen niet klaar
“We zijn zeker op weg naar Zero Waste”, aldus Assies. “Helaas liggen nergens de antwoorden klaar van hoe je daar komt. Maar dat is ook niet het punt. Wat werkt is om als organisatie kleine stappen te zetten die uiteindelijk leiden tot een mooie grote stap. Laten we samen zuinig omgaan met afval, zodat we de waardevolle grondstoffen niet verloren laten gaan maar kunnen hergebruiken.”
''Om Zero Waste te behalen, leggen we samen met PreZero de focus op het afval dat we zelf produceren en creëren. Daar hebben we de meeste invloed op. Wat werkt is om als organisatie kleine stappen te zetten die uiteindelijk leiden tot een mooie grote stap''
Rense Assies
Manager Facility Services a.i. Ahoy