Welkom bij PreZero Nederland
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen
Universiteit Maastricht afvalinzameling

Universiteit Maastricht

Anders omgaan met ‘afval’ door slimmer in te kopen en bewustwording te creëren rondom afval.

PreZero helpt Universiteit Maastricht slimmer in te kopen

Slimmer inkopen. De Universiteit Maastricht zet daarmee grote stappen naar Zero Waste. Wat is er nodig om faculteiten en medewerkers hierin mee te nemen? Hoe maak je studenten meer bewust van afval en hergebruik van grondstoffen? PreZero adviseert van heel dichtbij bij dit soort lastige vraagstukken.

De samenwerking tussen de Universiteit Maastricht en PreZero gaat sinds jaren terug. In 2022 volgde een nieuwe aanbesteding, waarin PreZero zich onderscheidde met een ‘roadmap to Zero Waste’. Céline Knubben, Zero Waste adviseur PreZero, en Peter Hamers, contractmanager Facilitaire Services Universiteit Maastricht, vertellen over de successen binnen hun projecten. En over de grootste uitdaging.

De uitdaging

Gewoontes en gedrag veranderen

Jaren geleden begon PreZero met de Universiteit Maastricht al met gescheiden afvalinzameling. Voor alle circa vijftig gebouwen, verspreid over heel Maastricht. Daarnaast kent de universiteit twee mensa’s waar elke dag duizenden studenten en medewerkers eten en drinken. “Al snel zijn Céline en ik gaan kijken naar het gft”, legt Peter uit. “Naast plastic en restafval lijkt gft misschien een kleine afvalstroom. Qua volume. Maar niet als je naar de kilogrammen kijkt. We zijn daarom projecten gestart om organisch afval beter te scheiden van de rest. Hoe krijg je medewerkers en studenten zover dat ze hun afval goed scheiden? Dat ze niet denken ‘wat maakt dat ene appeltje nou uit’? Voor meer bewustwording hierop deelden we, binnen een pilot met een van de faculteiten, appeltjes uit. Dat was tijdens de introductie aan het begin van het studiejaar. Vervolgens zagen we in data uit de afvalanalyses van PreZero direct resultaat. Door dit soort acties passen mensen hun gedrag aan en komt er minder gft bij het restafval terecht. Dat scheelt tot nog toe al 3,5%.”

De oplossing

Mensen 'trainen'

Daarnaast besloot de universiteit per september 2023 om volledig te stoppen met wegwerpbekers. Door een paar veranderingen zijn de koffiebekers nu geheel uit het restafval verdwenen. ‘Bring your own’ is de boodschap van de universiteit. “Wat we steeds met de universiteit als eerste doen is bewustwording creëren”, zegt Céline. “Van daaruit vinden we studenten en medewerkers die van zichzelf zeer gemotiveerd zijn en het goede voorbeeld kunnen geven. Zo zijn we met de green teams van verschillende faculteiten bezig met Zero Waste en het reduceren van restafval. We organiseren daarvoor ook trainingen.”

Koffiebeker Universiteit Maastricht

Trainingen rondom inkoop

Céline: “Er valt ontzettend veel winst te behalen als je ervoor zorgt dat de universiteit überhaupt minder afval maakt. Daarvoor focussen we nu op inkoop. Samen met Peter heb ik hiervoor trainingen georganiseerd voor medewerkers van inkoop en het facilitair bedrijf van de Universiteit Maastricht. De trainingen leverden eerste acties op om mee te starten. We kwamen bijvoorbeeld tot ander beleid in de aanschaf van laptops en bijbehorende accessoires. In 2023 zijn er ruim duizend laptops ingekocht. Nu kunnen medewerkers aangeven of ze daarbij een tas willen of dat die anders toch ergens bij hen thuis in een kast verdwijnt. Ook is de universiteit door de trainingen ‘duurzaam inkopen’ anders naar relatiegeschenken gaan kijken.”

Het resultaat

Doorpakken op Zero Waste

De trainingen ‘duurzaam inkopen’ maken inkopers en medewerkers van Facilitaire Services enthousiast om circulariteit van afval of grondstoffen verder toe te passen in de organisatie. Een vervolgstap is om met de collega’s van de verschillende faculteiten vergelijkbare stappen te zetten. “Het eerste kwartaal van 2024 laat al een mooie vermindering zien van de totale hoeveelheid afval en het restafval”, zegt Peter. “Daar zijn we ontzettend blij mee. De stappen die we zetten maken nieuwsgierig naar hoe we verder kunnen doorpakken op Zero Waste. Met PreZero hebben we nu zoveel projecten lopen. Ik ben blij dat Céline als adviseur van vaste toegevoegde waarde is. Zij is 100% dedicated aan afval. Of eigenlijk is ze toegewijd aan 100% Zero Waste. Het is niet alleen dat zij er de snelheid in houdt en een goede kartrekker is. De deskundigheid die ze vanuit de organisatie meebrengt, op het hele spectrum van afval en circulariteit. Dat vind ik een groot voordeel.”

Céline Knubben Universiteit Maastricht

 

 

‘We zagen in de afvalanalyses van PreZero direct resultaat’

Peter Hamers
Contractmanager Facilitaire Services Universiteit Maastricht