Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Green Collective: voor minder inzamelwagens en schonere lucht

Green Collective wagen

20 mei 2021

Een schonere en veiligere binnenstad door minder vervoersbewegingen. Dat willen PreZero en Renewi bereiken met Green Collective, een nieuwe joint venture die afvalinzamelaars verenigt om in gemeenten samen bedrijfsafval in te zamelen. Door met gezamenlijke wagens via gecombineerde inzamelroutes te rijden, dragen zij bij aan een schonere en veiligere stad. Zo wordt het inzamelverkeer in de binnensteden van gemeenten tot maar liefst 50 procent verminderd. Dit levert ook een flinke CO2 -reductie op, want elke 100 kilometer die minder wordt gereden, leidt tot een gemiddelde besparing tot 160 kilogram CO2. Green Collective heeft zich tot doel gesteld eind 2023 in minstens 30 gemeenten te starten met de duurzame inzameling van bedrijfsafval.

PreZero en Renewi hebben eerder positieve ervaringen opgedaan met de duurzame inzameling van bedrijfsafval. Zo is het initiatief al succesvol van start gegaan in steden als Gouda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Amsterdam. De samenwerking tussen PreZero en Renewi wordt nu bekrachtigd in een nieuw opgerichte joint venture: Green Collective. Het grote voordeel voor gemeenten is dat zij niet hoeven om te kijken naar de inzameling van het bedrijfsafval. PreZero en Renewi werken samen, maar verenigen ook andere afvalinzamelaars in de stad. Green Collective verzorgt de implementatie, het beheer en de administratie van het project tot gezamenlijke afvalinzameling.

Deze gezamenlijke inzameling scheelt veel kilometers en daarmee ook CO2-uitstoot. Ook worden gemeenten veiliger omdat het aantal verkeersbewegingen omlaag gaat. Aan de bestaande dienstverlening voor de klanten van PreZero, Renewi en andere inzamelaars verandert niets. Iedere klant behoudt het contract en contact met zijn eigen afvalinzamelaar, maar het afval wordt opgehaald door de inzamelwagen van Green Collective.

Samen kom je verder

“Als deelnemende partij aan de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek willen we dat in 2023 in de stadskernen van minstens 30 gemeenten emissievrij ingezameld wordt. Door de oprichting van Green Collective nemen we het voortouw in het bereiken van de doelen van de Green Deal ZES”, vertelt Iwan te Winkel, Directeur Collection & Operations van PreZero. “Samen kunnen we onze inzamelactiviteiten veel efficiënter, duurzamer én veiliger uitvoeren. Door samen slim in te zamelen, werken we aan een veilige stad en dragen we bij aan een schonere lucht.”

“Het zit in ons DNA om te blijven zoeken naar manieren om steeds meer CO2 te besparen en materialen uit reststromen een tweede leven te geven. Renewi kan bedrijven helpen meer circulair te worden. Door mee te denken en bedrijven te adviseren over hoe hun afval beter verwerkt kan worden. Door gezamenlijk innovatieve oplossingen uit te werken om hun CO2-footprint nog lager te maken wat tot slot de hele gemeenschap ten goede komt." aldus Jan-Erik Diephuis, Operationeel directeur van Renewi.

 Meer informatie over Green Collective is te vinden op: www.green-collective.nl