Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Green Collective zorgt voor minder inzamelwagens en schonere lucht in binnenstad Venlo

Green Collective wagen

1 juni 2021

Minder kilometers, minder uitstoot en minder verkeersdrukte in de binnenstad van Venlo. Dat komt vanaf vandaag binnen handbereik in Venlo waar het startsein wordt gegeven voor Green Collective, een nieuw initiatief van PreZero (voorheen SUEZ) en Renewi dat afvalinzamelaars verenigt om in gemeenten gezamenlijk bedrijfsafval in te zamelen. Door voortaan met één inzamelvoertuig via één gecombineerde route te rijden, dragen zij bij aan een schonere, beter bereikbare en veiligere stad. Zo wordt het inzamelverkeer in de binnenstad van Venlo tot maar liefst 50 procent verminderd. Dit levert óók een flinke CO2-reductie op, want elke 100 kilometer die minder wordt gereden, leidt tot een besparing van 160 kilogram CO2.

Green Collective - een joint venture van PreZero en Renewi - heeft zich tot doel gesteld in 2023 minstens 30 gemeenten te helpen met de duurzame inzameling van bedrijfsafval. PreZero en Renewi hebben eerder positieve ervaringen opgedaan met de duurzame inzameling van bedrijfsafval. Zo is het initiatief al succesvol van start gegaan in Gouda, Bergen op Zoom, Roosendaal en Amsterdam. Vanaf vandaag volgt ook Venlo. In Venlo wordt niet alleen in de binnenstad ingezameld, maar wordt ook het bedrijfsafval in omliggende wijken ingezameld. Het grote voordeel voor de gemeente is dat zij nauwelijks hoeft om te kijken naar de inzameling van het bedrijfsafval. PreZero en Renewi verenigen afvalinzamelaars én verzorgen de implementatie, het beheer en de uitvoering van de gezamenlijke afvalinzameling.

Deze gezamenlijk inzameling scheelt veel kilometers en dus CO2-uitstoot. Ook wordt Venlo veiliger en beter bereikbaar, omdat het aantal verkeersbewegingen omlaag gaat. Aan de bestaande dienstverlening en contracten van de klanten van PreZero en Renewi verandert niets. Iedere bedrijfsklant behoudt het contract met zijn eigen afvalinzamelaar, maar het afval wordt opgehaald door de inzamelwagen van Green Collective.

Samen kom je verder

Erwin Boom, wethouder Economie van de gemeente Venlo juicht het initiatief toe: “Samen kom je verder, dat bewijst dit mooie initiatief. Deze samenwerking zorgt voor minder CO2-uitstoot en minder zwaar verkeer. Een duurzame stadslogistiek is een belangrijk thema in onze plannen, zoals het plan binnenstad 2030, voor een duurzame toekomst voor onze gemeente. We zijn dan ook erg blij dat Green Collective in Venlo van start gaat.”

Green deal ZES

Als deelnemende partij aan de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek willen PreZero en Renewi dat tegen 2023 de stadskernen in minstens 30 gemeenten emissievrij bevoorraad worden. Door de oprichting van Green Collective nemen zij het voortouw in het bereiken van de doelen van de Green Deal ZES. Zo kunnen zij de inzamelactiviteiten samen veel efficiënter, duurzamer én veiliger uitvoeren. Want door samen slim in te zamelen, werken zij aan een bereikbare en veilige stad en dragen ze bij aan een schonere lucht.

Meer informatie over Green Collective is te vinden op: www.green-collective.nl