Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

PreZero heeft Nederlandse primeur met eerste volledig elektrische Scania’s voor afvalinzameling

elektrische truck

9 juni 2022

Een primeur in Nederland voor PreZero. Vanaf volgende week rijdt de specialist in afvalmanagement en recycling in de gemeente Arnhem met de eerste 100% elektrische Scania’s om afval op te halen bij de verschillende milieustraten. De voertuigen (Scania 25P B6x2*4 Batterij Elektrische Voertuig) hebben een volledig elektrische aandrijflijn en zijn uitgerust met een haakarmsysteem. De elektromotor met een continue vermogen van 230 kW wordt gevoed door een batterijpakket met een totaal geïnstalleerde capaciteit van 300 kWh. Dit geeft de wagens een ruime actieradius om binnen de gemeente Arnhem volledig zero-emissie ingezet te kunnen worden.

De ultieme doelstelling van PreZero is 100% recycling van afval. Deze duurzame gedachte houdt niet op bij het verwerken van de afvalstromen, maar strekt zich ook uit naar de omvangrijke logistieke processen van het bedrijf. Het wagenpark van PreZero opereert veelal in stedelijke gebieden. Dit is bij uitstek de plek waar de nieuwe elektrische truck volledig tot zijn recht komt.

Iwan te Winkel, directeur Collection & Operations bij PreZero Nederland: “Vanaf 2025 moeten de eerste dertig grote steden emissievrije zones hebben. Bij een emissievrije binnenstad hoort uiteraard ook schoon vervoer. Met de doelstellingen van 2025 in het verschiet, kun je eigenlijk niet meer investeren in fossiele voertuigen. Daarom proberen we op zoveel mogelijk fronten onze vloot te verduurzamen en te besparen op uitstoot en brandstof. Deze elektrische Scania’s zijn hier een goed voorbeeld van.”

Elektrische truck

PreZero zet de elektrische Scania’s in in de gemeente Arnhem. Arnhem heeft grote ambities als het gaat om het terugdringen van de CO2-uitstoot in de stad en energiebewust wonen én ondernemen. Onder de noemer ‘New Energy Made in Arnhem’ heeft de gemeente diverse initiatieven lopen. De nieuwe elektrische Scania’s maken daarvan deel uit.

Wethouder Bob Roelofs, in Arnhem verantwoordelijk voor afvalbeleid juicht de ontwikkeling toe: "Samen met onze inwoners werken we met ons afvalbeleid aan een zichtbaar schonere stad. Mooi dat we daar nu deze schone trucks bij kunnen inzetten, qua uitstoot. En fantastisch dat we een Arnhems initiatief op het gebied van energietransitie in de schijnwerpers kunnen zetten."

De batterij elektrische truck van Scania is uitgerust met een CCS-oplaadconnector. Met 130 kW DC-lading kunnen de negen batterijen in minder dan 1,5 uur volledig worden opgeladen. De truck kan ook worden opgeladen door middel van regeneratief remmen, zoals een moderne formule 1 wagen.

De nieuwe Scania-truck is uitgerust met een e-PTO. Dit is in dit geval een elektrische aansluiting in het frame. De opbouwer kan hier spanning afhalen met een maximaal vermogen van 60 kW om de opbouw, zoals in dit geval een haakarmsysteem dat wordt opgebouwd door VDL Groep, elektrisch aan te drijven. De truck kan dus onder alle omstandigheden volledig zero-emissie opereren.