Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Profile certificeert PreZero voor duurzaam bandenbeleid

PreZero wagen

18 maart 2021

PreZero Nederland, specialist in afval- en grondstoffenmanagement, heeft het certificaat 'Duurzaam op de weg' ontvangen. Uitreiker van het duurzaamheidscertificaat Profile Tyrecenter Truck Europe prijst daarmee het duurzame bandenbeleid voor de omvangrijke vloot van 1.100 voertuigen. Dit zorgt voor minder brandstofverbruik, CO2-uitstoot en kosten.
 

PreZero trof in Profile de ideale partner in bandenbeheer en duurzaam ondernemen. Directeur Collection & Operations Iwan te Winkel van PreZero houdt zich bezig met het ontwikkelen van duurzame logistieke oplossingen: “Het draait bij ons om duurzaamheid: we gaan voor het behoud van natuurlijke grond- en brandstoffen. Natuurlijk willen we zelf ook voortdurend stappen maken om duurzamer te werken. Hierbij hoort ook duurzaam bandenmanagent: het verlagen van het brandstofverbruik van de vloot en het zo duurzaam mogelijk gebruik maken van banden.”

Naar zero waste

PreZero Nederland is met ruim 2.000 medewerkers onderdeel van PreZero, eeneen wereldwijde organisatie (sinds 1858) die innovatieve en duurzame oplossingen aanbiedt voor afval en grondstoffen, energie, water en milieu. In Nederland zamelt PreZero het afval in van 530.000 huishoudens en 80.000 organisaties en verwerkt dit tot nieuwe grondstoffen, producten of energie. PreZero heeft 40 vestigingen verspreid over het land en het hoofdkantoor is gevestigd in Arnhem. PreZero gelooft in een toekomst waar alle afval waarde heeft. De organisatie wil stappen zetten op weg naar zero waste. Door te kijken hoe we zo min mogelijk afval kunnen creëren en door actief mee te denken  over landelijke en lokale vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en recycling.

Duurzaam bandenbeheer

De landelijke vloot van 1.100 voertuigen wordt sinds 2012 door Profile onderhouden en bestaat uit diverse types zware trucks, aanhangers, heftrucks, shovels en kranen. Drie keer per jaar worden alle banden gecontroleerd en op de juiste spanning gezet door de monteurs. Een aantal voertuigen heeft TPMS-sensoren voor het online volgen van de bandenspanning om te voorkomen dat een voertuig onverwacht stilstaat. Als uit de wagenparkcontroles blijkt dat het uitlijnen van een voertuig nodig is, wordt dit in overleg met PreZero uitgevoerd. Alle gedemonteerde banden worden naar een centraal punt in Nederland gebracht om gekeurd te worden. De goedgekeurde banden worden voorzien van een nieuw loopvlak en weer ingezet in de vloot en de afgekeurde banden verwerkt tot nieuwe grondstoffen. Hiermee draagt PreZero bij aan een duurzame samenleving.

René van Maasakkers van Profile Tyrecenter Truck overhandigde het certificaat: “Bedrijven met het certificaat ‘Duurzaam op de Weg’ vervullen een belangrijke rol bij de verduurzaming van de sector. PreZero laat zien dat ze met het bandenbeleid inzetten op een duurzaam hergebruik van grondstoffen.”

Hergebruik

PreZero hecht veel waarde aan hergebruik van banden en werkt al enkele jaren met hergebruikte (vernieuwde) banden. Hiervoor zijn minder grondstoffen en energie nodig dan om nieuwe banden te produceren. De betrouwbaarheid en prestaties zijn zelfs gelijkwaardig aan nieuwe banden. Samen met de controles en het onderhoud van de vloot wordt de bandenslijtage, het brandstofverbruik en hiermee de CO2-uitstoot, gereduceerd. Te Winkel: “We hebben met het digitale bandenmanagementsysteem Tymacon van Profile altijd inzicht in de bandenstatus. Hierdoor presteert de vloot optimaal en is er minder uitval. We worden volledig ontzorgd op het gebied van bandenmanagement.”

Service op 100 locaties

De inzetbaarheid van de PreZero-voertuigen wordt gegarandeerd door het landelijke Profile-servicenetwerk. De monteurs van ruim 60 Profile-vestigingen doen het onderhoud en de periodieke controles volgens uniforme instructies. De werkzaamheden worden niet alleen op één van de 60 Profile-vestigingen uitgevoerd, maar ook op de 40 PreZero-standplaatsen met de mobiele service-units van Profile.