Door grote drukte via telefoon en e-mail kunnen wij u op dit moment niet de service bieden die u van ons gewend bent. Onze excuses voor het eventuele ongemak. Veel zaken kunt u ook eenvoudig zelf regelen via www.mijnprezero.nl.
Werk in Zicht en PreZero ondertekenen samenwerkingsovereenkomst
10 juli 2025
Werk in Zicht, het samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en SW-bedrijven in Groningen en Noord-Drenthe, en PreZero gaan de komende drie jaar nauw samenwerken. Het doel? Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen ontwikkelen op de werkvloer en hen uiteindelijk door te laten stromen naar betaald werk. Door deze samenwerking ontstaan er nieuwe kansen en werkplekken voor inwoners uit de regio.
Binnen PreZero kunnen mensen aan het werk op de locatie Winschoten, waar onder andere E-waste wordt gesorteerd en verwerkt. Er worden bijvoorbeeld pc’s en cv-ketels gedemonteerd. Deze apparaten bevatten veel waardevolle en schaarse grondstoffen. Door dit op de juiste manier in te zamelen en te verwerken kunnen we deze grondstoffen weer opnieuw gebruiken. Dankzij de samenwerking tussen PreZero en de arbeidsmarktregio Werk in Zicht, kunnen inwoners zich hier verder ontwikkelen.
Groeien naar een volwaardige werkplek
Zowel werknemersvaardigheden (bijvoorbeeld op tijd komen, lunch maken en jezelf beschermen tegen ongevallen) als vakvaardigheden (kennis van materialen, gereedschap en producten, aangevuld met eventuele vervolgopleidingen) komen aan bod. Inwoners krijgen de ruimte én begeleiding om op hun eigen manier te groeien naar een volwaardige werkplek. Vaak leidt dit tot een contract bij PreZero zelf of bij een andere werkgever binnen het netwerk van PreZero en Werk in Zicht. In de komende drie jaar willen Werk in Zicht en PreZero minimaal veertig inwoners ondersteunen bij een betekenisvolle stap in hun ontwikkeling richting werk, vervolgtraject of opleiding. PreZero zorgt voor een jobcoach op de werkvloer en Werk in Zicht helpt bij het vinden van kandidaten.
Bijzonder project
Ontwikkeling staat centraal in deze samenwerking, waarbij iedereen welkom is: inwoners kunnen re-integreren, arbeidsritme opdoen en zich verder professionaliseren binnen het brede scala aan werkzaamheden bij PreZero. Dennis van Klinken, Regiodirecteur bij PreZero: “Dit project is bijzonder, omdat het mensen uit verschillende doelgroepen helpt om een stap richting betaald werk te zetten. Er is aandacht voor basisvaardigheden maar ook voor vakvaardigheden die nodig zijn in een baan. Een mooi voorbeeld van hoe circulaireit hand in hand kan gaan met sociaal ondernemen.” Gouke van den Berg, Senior Adviseur Werkgeversdienstverlening bij Werk in Zicht (arbeidsmarktregio Groningen en Noord-Drenthe): “PreZero durft zich extra in te zetten voor deze doelgroepen en zorgt er samen met ons voor dat mensen zich kunnen ontwikkelen om verschillende soorten werk uit te voeren. Je vergeet weleens hoe belangrijk het is om je welkom te voelen en ergens bij te horen. Iedereen is welkom, inwoners kunnen dit dan ook zien als een nieuwe kans.” Van den Berg hoopt dat meer bedrijven het voorbeeld van PreZero zullen volgen: “PreZero is één van de eerste commerciële partijen die zich op deze manier aan ons verbindt. Ik hoop dat dit inspiratie is voor andere bedrijven.”
Maatschappelijke betrokkenheid bij PreZero
PreZero werkt al langer met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, wat onderdeel is van de maatschappelijke betrokkenheid en de bedrijfscultuur. Op de locatie in Winschoten, kunnen mensen die nog weinig werkervaring hebben of mensen die een werkritme moeten opbouwen praktische dingen leren. Bijvoorbeeld vaardigheden die later goed van pas komen bij het in elkaar zetten van producten (assemblage) of bij technische functies.
Dit project is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.
Het Just Transition Fund
Het Just Transition Fund (JTF) is een Europees subsidieprogramma’s. Het JTF – ook wel het 'fonds voor een rechtvaardige energietransitie' - is een Europees fonds voor gebieden die het zwaarst worden getroffen door de overgang naar een groene economie. Hiermee wil de Europese Unie de sociaaleconomische ongelijkheid verkleinen. Het JTF komt voort uit de Europese Green Deal, het programma voor een klimaatneutraal Europa in 2050. Om deze overgang in Noord-Nederland te bereiken is 330 miljoen euro toegezegd tot 2027. In de komende jaren (t/m 2027) worden hiervoor meerdere subsidies beschikbaar gesteld.
Samenwerking
Het JTF is uitgewerkt door de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân, de gemeente Emmen en de Arbeidsmarkttafel Noord-Nederland (een publieke samenwerking tussen de drie Noordelijke Arbeidsmarktregio’s - dit zijn de gemeente en UWV - en de drie noordelijke provincies). Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) voert de JTF-subsidies uit.