Papier balen

Papier en karton

Bij bedrijven en organisaties is er veel afval van papier en karton. Denk aan bijvoorbeeld printpapier, notities en verpakkingen. Veel bedrijven scheiden al papier en karton. En dat is mooi, want papier en karton kunnen we goed recyclen. Karton kunnen we zelfs tot wel zeven keer recyclen.
papier balen

Papier en karton bij bedrijven in cijfers

Per persoon verbruiken we ruim 80 kilo papier per jaar. Door dat zoveel mogelijk te recyclen, hoeven we jaarlijks ruim 7 miljoen bomen minder te kappen. In Nederland recyclen we ruim 89 procent van al het papier en karton dat we weggooien. En daar kunnen we vervolgens allerlei nieuwe spullen van maken. Bijvoorbeeld nieuwe dozen, printerpapier en zelfs bloempotten. Hoe de verwerking van papier en karton werkt bij PreZero? Dat laten we u zien in de video.

Marktontwikkelingen; wat verwachten we voor 2023?

De papiermarkt is flink in beweging en dat maakt deze markt zeer onvoorspelbaar. Doordat wet- en regelgeving nogal eens verandert en nog onzeker is, durven veel fabrieken niet te investeren in nieuw materieel. Daarnaast liggen veel fabrieken stil vanwege de hoge kosten.

Sinds augustus is de vraag naar papier vanuit de papierfabrieken fors teruggelopen. Onzekerheid in de markt, hoge inflatie en de enorm hoge energieprijzen hebben ervoor gezorgd dat een aantal fabrieken (een deel van) de papierproductie hebben stilgelegd. Ook hebben veel fabrieken in deze tijd traditioneel een onderhoudsstop. De papierfabrieken die nog wel draaien, maken eerst hun eigen oud-papiervoorraden op en kopen maar beperkt grondstof (oud papier) bij. Met als resultaat fors dalende prijzen voor papier/karton. Wat de prijzen in 2023 gaan doen, is op dit moment nog niet te voorspellen. De prijzen kunnen stabiliseren, maar een verdere daling is ook mogelijk.

Bijkomende kostenpost is de hoge transportprijs. Door de hoge brandstoftoeslagen, de personeelstekorten en de lange wachttijden voor nieuwe voertuigen, nemen de kosten voor inzameling en transport naar papierfabrieken toe.

Benieuwd naar de verwachtingen per afvalstroom en andere marktontwikkelingen? We hebben ze op een rijtje gezet.

papier inzamelen, karton inzamelen

Onze inzamelingsmiddelen

Snel en efficiënt papier en karton inzamelen

Door materialen aan de bron te scheiden, is optimale recycling mogelijk. Bied elke container met een bepaald soort materiaal en afval aan volgens de voorwaarden van PreZero. Dan gaat het recyclen sneller en makkelijker. Onze experts adviseren u graag over de juiste inzameling.

Kringloop papier en karton

Recycling van papier en karton

Papier en karton worden nieuwe producten

  1. Bedrijven gooien papier weg.
  2. PreZero haalt papier op en brengt het naar de sorteerinstallatie.
  3. Bij de sorteerinstallatie wordt het papier gescheiden in karton, kranten, folders en tijdschriften.
  4. PreZero brengt het materiaal naar de papierfabriek.
  5. Materiaal wordt losgeslagen en opgelost in een grote pulper.
  6. De pulp wordt gewassen en gereinigd.
  7. Hiervan worden nieuwe producten gemaakt zoals karton, papier en toiletpapier.

Artikelen over papier en karton

Onze experts staan voor u klaar