Wat is afvalmanagement?
Van het ophalen van afval tot het recyclen van grondstoffen en het monitoren van het proces voor afvalverwerking. Afvalstoffen kunnen een vaste vorm hebben, vloeibaar of gasvormig zijn. Elk type afval heeft zijn eigen inzamelingsmethode en manier van verwerken.
Duurzaam afvalmanagement is geen quickwin. Maar u kunt wél vandaag beginnen. PreZero is dé marktleider voor afvalmanagement in Nederland. Wij helpen u op weg naar zero waste.
Onze diensten
Duurzaam afvalmanagement
- De samenwerking start bij het analyseren van uw afvalsituatie. Op basis daarvan stelt PreZero een advies-, afvalpreventie- en verbeterplan op.
- We plaatsen afvalbakken die bij uw organisatie passen en we helpen uw medewerkers goed te laten afvalscheiden.
- We halen het afval gescheiden op. Dit ziet u allemaal terug in de rapportages.
- We brengen het afval naar sorteerfabrieken en verwerkers. Daar gebruiken we de meest hoogwaardige sorterings- en verwerkingsoplossingen.
- Fabrikanten gebruiken de gerecyclede grondstoffen om er weer nieuwe producten van te maken.
- Die producten komen weer op de markt en kunnen ook door uw organisatie weer worden ingekocht.
Afval scheiden voor bedrijven
Een bedrijf is zelf verantwoordelijk voor de inzameling van het afval dat vrijkomt in het bedrijf. Voor sommige afvalstromen is het verplicht om het bedrijfsafval gescheiden in te zamelen. Dit hangt af van de grootte van uw locatie en uw wekelijkse hoeveelheid afval. Heeft u bijvoorbeeld een heel klein bedrijf, dan is er beperkt ruimte voor afvalcontainers. Daarom hoeft u niet in alle gevallen afval te scheiden.
Afvalmanagement in Nederland
Van al het afval dat op jaarbasis in Nederland vrijkomt is slechts 15 procent huishoudelijk afval. Maar liefst 85 procent van het afval dat geproduceerd wordt in Nederland is bedrijfsafval. Bedrijven zijn verantwoordelijk voor veruit het meeste afval dat in Nederland wordt geproduceerd. De bouwnijverheid zorgt voor het grootste deel van het afval, gevolgd door de industrie en landbouw.
Ook valt er nog veel winst te behalen bij het scheiden van bedrijfsafval. Slechts 22 procent van de Nederlandse werknemers geeft aan dat hun werkgever richtlijnen heeft over hoe afval gescheiden moet worden. De afvalstromen die het meest worden gescheiden zijn papier en glas; meer dan 75 procent wordt apart ingezameld. Toch is er geen gebrek aan motivatie om meer afvalstromen gescheiden in te zamelen. Ruim 70 procent van de werknemers is gemotiveerd om afval op het werk te scheiden.
Wanneer afval apart wordt ingezameld kunnen de materialen opnieuw worden gebruikt. Daarmee blijven nieuwe grondstoffen bespaart wat goed is voor het milieu. In vergelijking met andere landen wordt er in Nederland al veel afval gescheiden. Toch kan het nog een stuk beter. Het gaat namelijk niet alleen om de hoeveelheid, maar ook om de kwaliteit van het gerecyclede materiaal.
Naast het goed scheiden en recyclen van afval is de vermindering van het ontstaan van afval van groot belang. Zo kan er minder verpakkingsmateriaal gebruikt worden door producenten, kunnen consumenten gebruik maken van herbruikbare producten en kan kapot materiaal gemaakt worden.