Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Basisscholen in Noord-Nederland gaan de strijd aan met elektronisch afval tijdens E-waste Race!

E-waste race

12 september 2022

Op verschillende basisscholen in de gemeente Stadskanaal, Borger-Odoorn, Oldambt, Westerwolde, Groningen en Het Hogeland start maandag 12 september de E-waste Race.
Het project is maandagmiddag 5 september op verschillende scholen in de deelnemende gemeenten geopend door de wethouder. Na de officiële opening ontvingen de leerlingen een speciale recycle les over het recyclen van elektronisch afval (e-waste).

Van maandag 12 september tot en met donderdag 6 oktober gaan 30 scholen in de gemeente Stadskanaal en Borger-Odoorn, Oldambt en Westerwolde en Groningen en Het Hogeland de strijd aan tegen elektronisch afval. Vier weken lang proberen ze zoveel mogelijk oude en kapotte elektronische apparaten in te zamelen. afval (e-waste) zodat deze hergebruikt of gerecycled kunnen worden. Zo leveren ze een prachtige bijdrage aan de circulaire economie!

Inwoners van de deelnemende gemeente kunnen tussen maandag 12 september en donderdag 6 oktober eenvoudig en gratis hun elektronisch afval thuis laten ophalen. Dit kunnen zij doen door hun elektronisch afval online aan te bieden op de website: www.ewasterace.nl.

Elektronisch afval (e-waste) zijn kapotte of oude apparaten met een stekker eraan of een plek voor een batterij. Hierbij kan gedacht worden aan een oud toetsenbord, kapotte waterkoker, defect mobieltje maar ook aan oude of kapotte kabels en adapters. Inktcartridges, losse batterijen en losse accu’s vallen niet onder e-waste en mogen niet worden ingeleverd.

Samen gaan we de strijd tegen elektronisch afval aan!

Wanneer inwoners uit de deelnemende gemeente elektronisch afval apart inleveren, zorgen zij ervoor dat schadelijke stoffen niet in het milieu terechtkomen en er minder grondstoffen uit de aarde hoeven te worden gehaald bij het maken van nieuwe elektronische apparaten.

De E-waste Race maakt het de inwoners van de deelnemende gemeenten gemakkelijk doordat leerlingen het afval bij hen thuis komen ophalen. De kinderen krijgen hiervoor punten. De basisschool met de meeste punten wint een geheel verzorgd schoolreisje naar Nemo in Amsterdam.
Een oproep aan alle inwoners van de gemeenten; “Biedt uw kapotte of oude elektronische apparaten aan tijdens de E-waste Race van 12 september tot 6 oktober!”

Als dank voor hun bijdrage in de strijd tegen e-waste ontvangen de inwoners kortingscodes voor mooie duurzame producten. Hieronder vallen de horloges van Circular Clockworks, de koptelefoons van Gerrard Street, sieraden van NOWA en de producten van Build Your Own Robot (BYOR)

Deelnemende scholen;
  • Gemeente Stadskanaal & Borger-Odoorn:
    OBS 75, Christelijke basisschool, Nieuw-Buinen 59, OBS de Meander, OBS Meester Neuteboomschool, CBS De Lindenborgh, CBS Anne de Vries, CBS Op de Zandtange, CBS De Rank, Openbare basisschool De Weiert, Rooms-katholieke basisschool Sint Joseph.
  • Gemeente Oldambt & Westerwolde:
    De Zaaier, OBS De Noordkaap, CBS De Lichtboei, CBS de Verrekijker, Westerschool, Oosterschool, OBS Houwingaham, Willem Lodewijckschool , De Vlonder, CBS Maranatha.
  • Gemeente Het Hogeland en Groningen:
    OBS  Brunwerd, ODBS Nijenstein, Basisschool Mandegoud, H. de Cockschool, Openbare basisschool De 9 Wieken, Visio Onderwijs Haren, Basisschool Rehoboth, IKC Borgman Ebbinge, SBO de Meerpaal, Groninger Buitenschool / Prins Johan Friso Mytylschool.

De E-waste Race wordt mogelijk gemaakt door PreZero Nederland, Stichting Open, Weee Nederland en Wecycle.

Laatste artikelen