Welkom bij PreZero Nederland
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen
Inhaal

Op 1e en 2e Kerstdag en op Nieuwjaarsdag rijden wij aangepaste routes. Kijk op www.prezero.nl/feestdagen op welke dag(en) we rondom deze feestdagen bij u langskomen. Wilt u geen gebruikmaken van de vervangende ledigingsdag? Dan kunt u dit ook op deze pagina aan ons doorgeven.

‘Ondernemerschap cruciaal voor de circulaire economie’

 

KSI Zwolle

17 juni 2024

Als we praten over de circulaire economie dan praten we, gek genoeg, vooral over afvalbeleid en niet over duurzaamheidsbeleid. Maar dat afvalbeleid staat al wel en stevig ook. Om de circulaire economie echt aan te jagen, is consistent duurzaamheidsbeleid voor langere termijn noodzakelijk. Economische prikkels die zorgen voor een goed investeringsklimaat, zoals een verplicht percentage recyclaat in nieuwe verpakkingen. Dan gaan ondernemers ondernemen, innoveren en investeren. En dat is precies wat de circulaire economie nodig heeft.
Juist ondernemen is nu een flinke uitdaging

De vraag naar recyclaat is ongekend laag. Plastic uit olie is veel goedkoper dan plastic van gerecyclede grondstoffen. Het is ook is goedkoper om hout te verbranden als biomassa dan om het te recyclen en er bijvoorbeeld palletblokken van te maken. We hebben in Coevorden een mooie fabriek gebouwd die circulaire palletblokken maakt maar we verdienen op dit moment niets aan. Om de circulaire economie aan te jagen, is het dus heel belangrijk dat we samen met de overheid kijken naar oplossingen die deze situatie omkeren en ondernemen weer interessant maakt.

Nout van Kempen
We hebben beleid nodig voor de hele keten, van producent tot afvalbedrijf

We zien dat overheidsmaatregelen vooral gericht zijn op het einde van de keten, denk aan verbrandingsbelasting en CO2 heffingen. Afval- en recyclebedrijven zitten per definitie aan het eind van de keten. Wij kunnen maar voor een klein deel beïnvloeden wat er wordt geproduceerd en weggegooid. De techniek om circulaire grondstoffen te maken is er wel. De wil om dat te doen is er ook.

We zien de kansen. En niet alleen wij maar ook  gemeenten, bedrijven en industrie zijn gemotiveerd om duurzamer te worden. Er is dus draagvlak. Laten we dat gebruiken en niet blijven focussen op afvalbeleid alleen. Daarom is het zo belangrijk dat de overheid duurzaamheidsbeleid maakt voor de hele keten. Beleid dat een gezond investeringsklimaat stimuleert. Want zonder dat beleid, blijven virgin grondstoffen goedkoper dan gerecyclede grondstoffen. En dan krijgen we de gezonde bedrijvigheid niet terug in de circulaire economie.

Een gezonde business case is noodzakelijk

Want we willen ondernemen, vooruit kijken, plannen maken. We blijven gerecyclede grondstoffen maken omdat we geloven in circulariteit. We weten dat onze markt altijd in beweging is en zijn bereid de risico’s die daar bij horen, te nemen. Veranderingen in de markt zorgen er bijvoorbeeld voor dat onze sorteerinstallatie er over een paar jaar volledig anders uit moet zien. En dat is prima. Maar er moet wel perspectief zijn, je moet een positieve business case kunnen maken. Daar ligt een rol voor de overheid. Nu vallen recyclebedrijven om. Zeker de kleinere, specialistische bedrijven hebben het zwaar, denk aan bedrijven die harde kunststoffen sorteren. De vraag naar dat materiaal is volledig ingestort. Juist deze bedrijven hebben we nodig om te innoveren. Op dit moment is de investeringsbereidheid in recycling oplossingen laag. Het bouwen van een installatie is een flinke investering en het duurt een paar jaar voor zo’n installatie er staat. Vervolgens is onduidelijk of en wanneer je je investering terug verdient. Je kunt ondernemers niet vragen zulke risico’s te nemen.  

We willen doen waar we goed in zijn

Daarom is het zo belangrijk dat we samenwerken met de overheid aan  consistent duurzaamheidsbeleid gericht op een gezond investeringsklimaat. Dan kunnen wij kunnen doen waar we goed in zijn: ondernemen. Want we geloven oprecht in de circulaire economie. Het is niet voor niets dat onze hele branche zich richt op duurzame initiatieven.

Wij maken plannen om in Roosendaal een nascheidingsinstallatie te bouwen waarmee we naast plastic ook andere stromen uit restafval kunnen scheiden. En op het terrein naast de sorteerinstallatie waar we nu zijn, willen we een fabriek te bouwen voor chemische recycling van kunststof afval. Zo kunnen we ook plastic uit nascheiding recyclen en hoeven we minder te verbranden. En we staan op het punt om samen met een aantal glastuinbouwbedrijven te investeren in het afvangen van CO2 uit onze verbrandingsinstallatie. De tuinders gebruiken dat om hun planten te laten groeien en gebruiken daardoor 100 miljoen kuub aardgas per jaar. Daarvan kunnen bijna 60.000 huishoudens een jaar stoken.

Wij willen wel. We steken onze nek uit en nemen onze verantwoordelijkheid. Maar om te kunnen ondernemen, moet je vooruit kunnen kijken. Moet je weten waar je aan toe bent. Je wil onderbouwde beslissingen kunnen nemen, afwegingen kunnen maken. Zodat de risico’s die je neemt weloverwogen zijn. Juist het bieden van perspectief is de verantwoordelijkheid van de overheid.

We hebben elkaar nodig om tot oplossingen te komen

Met Green Collective hebben we een inzamelmethode bedacht die zorgt voor veiliger binnensteden, schonere lucht en minder CO2 uitstoot. Daarmee komen we tegemoet aan de wensen van veel grote steden. Dat doen we samen met onze grootste concurrent. Dat was best een stap, maar toch is het gelukt. Onze samenwerking is heel succesvol.

We willen ook samen optrekken met de overheid

Want we mogen onze koploperspositie niet verliezen. We creëren banen voor de toekomst. En we hebben de techniek, de innovatie en de bedrijvigheid nodig voor de Nederlandse economie. Er treden nieuwe bestuurders aan. Juist nu kunnen we samen met een frisse blik werken aan beleid. Aan te stellen doelen en gerichte economische prikkels voor recycling en verduurzaming. Dan kunnen de ondernemers in onze branche echt ondernemen. En jagen we samen de circulaire economie aan.

Meest recente artikelen