Op 1e en 2e Kerstdag en op Nieuwjaarsdag rijden wij aangepaste routes. Kijk op www.prezero.nl/feestdagen op welke dag(en) we rondom deze feestdagen bij u langskomen. Wilt u geen gebruikmaken van de vervangende ledigingsdag? Dan kunt u dit ook op deze pagina aan ons doorgeven.
Afval scheiden doe je zo
Goed je afval scheiden is belangrijk. Dat weten we allemaal. Maar toch valt dat niet altijd mee. Hoe zorg je er nou voor dat afval scheiden eenvoudiger wordt, en het onderdeel wordt van je dagelijkse routine? Met een paar concrete handvatten helpen we je om het scheiden van afval een stuk makkelijker te maken.
Drie vuistregels
Lees de drie vuistregels voor het scheiden van verpakkingsmateriaal:
- Is het een verpakking van plastic of metaal, dan mag het bij het pbd of pmd.
- Is het een 100% kartonnen verpakking (zoals een eiderdoos), dan mag het bij het oud papier;
- Is het een kartonnen verpakking waar een laagje plasticfolie op zit, dan moet het bij het restafval.
Uitzondering hierop: de drankenkartons, die mogen ook bij het pbd.
Handige tips bij het afval scheiden
Zorg voor verschillende prullenbakken voor de verschillende soorten afval. Het is natuurlijk het handigst als die in één compacte bak zitten, dan scheelt dat weer ruimte. Dat geldt ook voor het in integreren van de afvalbakken in een keukenlade of keukenkastje.
Zorg dat je afval kunt scheiden dicht bij de plek waar het afval ontstaat. Dus zet ook een prullenbak voor plastic verpakkingsafval in de badkamer en eentje voor papier op de werkkamer.
Op een verpakking staat soms een weggooiadvies. Niet? Kijk dan eens in de online afvalscheidingswijzer (www.afvalscheidingswijzer.nl). Veel gemeenten hebben ook een inzamelwijzer of een afval-app met informatie over wat er in welke bak hoort. Daar staat meestal ook op wanneer welk afval wordt opgehaald of wanneer welke bak wordt geleegd.
Twijfel je over in welke bak iets hoort? Dan mag het bij het restafval. Zo houden we de kwaliteit van de gescheiden afvalstromen (glas, papier, gft, plastic, textiel, en dergelijke) zuiver, en kunnen we jouw afval gebruiken als grondstof voor nieuwe producten.
Betrek ook je andere gezinsleden bij het afval scheiden. Leer kinderen dat het belangrijk is om zorgvuldig om te gaan met afval. Zo wordt afval scheiden vanzelf een gewoonte.
Het allerbeste is natuurlijk om afval te voorkomen. Kijk in de supermarkt al naar verpakkingen. Kies waar mogelijk voor producten zonder extra bakjes, zakjes, laagjes en doosjes. Neem je eigen tas mee naar de markt, doe je lunch in een trommeltje in plaats van een plastic zakje, gebruik een herbruikbare drinkfles, enzovoorts. Hoe beter je erover nadenkt, hoe minder afval je over houdt.