Minder afval? Dat doe je zo!

week zonder afval
Van maandag 30 mei tot en met zondag 5 juni is het de Week Zonder Afval. We gaan dan met z’n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Dat is belangrijk, want door minder materialen weg te gooien, behouden we waardevolle grondstoffen. Zo zetten we samen stappen op weg naar een duurzaam morgen. Klinkt moeilijk? Valt best mee! Hieronder geven we je acht tips om jouw hoeveelheid afval te verminderen.
1.    Koop geen ‘afval’

Afval verminderen begint al bij de inkopen. Kijk in de supermarkt goed naar de verpakkingen en kies waar mogelijk voor producten zonder extra bakjes, zakjes, laagjes en doosjes. Koop je groente en fruit ook eens los bij de boer. Ook in de grote supermarkten kun je steeds meer producten los kopen of je eigen verpakkingen vullen. Koeken of tussendoortjes die per stuk zijn verpakt, zijn helemaal niet nodig. Je kunt ze ook zelf per stuk verpakken in bakjes.

2.    Vermijd wegwerpmaterialen

Je lunch in een boterhamzakje? Dat kan ook prima in een broodtrommel. Papieren of plastic koffiebekertjes op kantoor? Gebruik gewoon je eigen mok. Shampoo, douchegel of conditioner? Kan ook allemaal in de vorm van een verpakkingsvrije bar! En ook die flesjes water onderweg zijn niet nodig als je je eigen bidon meeneemt. Ga je naar het strand of het park, neem dan je eigen picknick- of campingservies mee in plaats van dat je wegwerpservies koopt. En natuurlijk heb je bij het shoppen of voor de boodschappen altijd je eigen tas bij je.

3.    Denk na voordat je iets weggooit

Er worden veel spullen weggegooid die nog prima te gebruiken zijn. Dat spelletje waar je op uitgekeken bent, een tijdschrift of het kopje van je oude service. Is het geschikt voor de kringloop of kun je iemand anders er blij mee maken? Dan is het zonde om weg te gooien.

4.    Repareer

Gooi niet klakkeloos alles weg wat kapot is. Veel is makkelijk te repareren en kan dan nog prima een ronde – of meer- mee. Naai gaatjes in kleding dicht of breng ze naar een reparatieshop. Dat is een stuk duurzamer dan steeds maar nieuwe kleding kopen. Ook apparaten, fietsen en andere zaken zijn meestal goed te repareren. Kun je het niet zelf? Kijk dan eens of er in jouw gemeente een Repair Café is waar je hulp kunt krijgen.

tweedehands-kleding
5.    Koop tweedehands

‘Fast fashion’ is uit! Kies voor duurzaam en uniek door je kleding tweedehands of ‘pre-loved’ te kopen. Zo kun je je eigen stijl bepalen, heb je niet hetzelfde aan als iedereen én vermijd je afval. Ook meubels en speelgoed zijn heel goed tweedehands te koop. Snuffel bij de kringloop, op rommelmarkten, op Marktplaats en Vinted. En ben je zelf uitgekeken op je spullen? Verkoop ze dan weer!

6.    Deel

Een partytent, een heggenschaar, een hogedrukspuit of een cirkelzaag, hoe vaak heb je zulke spullen nou echt nodig? Bedenk goed of je een aankoop vaak genoeg gebruikt. Probeer deelsystemen op te zetten met buren, vrienden of de hele straat. Via een groepsapp kun je makkelijk spullen uitlenen. Van gereedschap tot zelfs de auto. Delen is het nieuwe hebben.

7.    Maak alles op

Vaak koop je (te) makkelijk nieuwe boodschappen. Probeer eens een paar dagen uit de koelkast en voorraadkast te eten. Maak alles op voordat je wat nieuws koopt. Knip tandpastatubes open om het laatste restje eruit te halen, maak een nieuw gerecht van kliekjes van gisteren. Wees creatief! Nog goed voor je portemonnee ook.

8.    Slim scheiden

Zorg dat je je afval goed scheidt. Alle aparte ingezamelde afvalstromen krijgen een nieuw leven als grondstof. Hoe makkelijker het je maakt om goed te scheiden, hoe meer afval er in de juiste bak terecht komt. Zorg dus voor prullenbakken met verschillende compartimenten voor verschillende afvalstromen. Weet je niet in welke bak jouw afval thuishoort? Check het dan even. Bijvoorbeeld in de online Afvalscheidingswijzer.