Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Hout afval

Hout

Hout is een grondstof die we overal tegenkomen. In Nederland gooien we per persoon bijna 24 kilo houtafval per jaar weg. Daarvan scheiden we ongeveer 77%. Daarvan maken we weer nieuwe houtproducten, zoals biopallets en spaanplaten.
Hout palet

Inzamelen van hout

PreZero verzamelt en verwerkt ongeveer 190 kiloton houtafval per jaar. Hout dat hoogwaardig en geschikt is, wordt hergebruikt. Daardoor hoeven er minder bomen gekapt te worden. Afvalhout kunnen we apart voor u inzamelen. Het is belangrijk om het goed te scheiden aan de bron. Met name schoon hout en beschilderd hout (dat we bewerken) gebruiken we voor de productie van bio-pellets en nieuwe spaanplaten.

container hout, houtafval

Onze inzamelingsmiddelen

Hout inzamelen en sorteren

Door materialen aan de bron te scheiden, is optimale recycling mogelijk. Bied elke container met een bepaald soort materiaal en afval aan volgens de voorwaarden van PreZero. Dan gaat het recyclen sneller en makkelijker. Onze experts adviseren u graag over de juiste inzameling.

kringloop hout

Het recyclen van hout

Van afvalhout naar spaanplaten en pallets

 1. Bedrijven en milieustraten zamelen hout in.
 2. PreZero haalt het hout op en sorteert het.
 3. Het hout wordt verkleind en gezeefd. Een magneet haalt de metalen eruit.
 4. Het hout gaat per soort op transport.
 5. A-hout gaat naar een fabrikant voor pellets.
  B- en C-hout gaan naar een biomassa energiecentrale.
  A- en AB-hout gaan naar een verwerker. Die maakt het hout schoon en verkleint het tot kleine stukjes.
 6. De stukjes worden gedroogd en gemengd met lijm. Hierdoor ontstaat een houtmengsel.
 7. Het houtmengsel wordt geperst in palletblokken of spaanplaten.
 8. Dit zijn grondstoffen voor nieuwe pallets, meubels, keukens of toepassingen in de bouw.
GreenBlocks

Van afvalhout naar gloednieuwe pallet

In de fabriek van GreenBlocks in Coevorden wordt per dag ruim 100.000 kilo afvalhout verwerkt en ge-upcycled tot meer dan 150.000 palletklossen. PreZero zamelt het afvalhout in, dat wordt gesorteerd en gebroken tot houtsnippers die als grondstof voor de productie van palletklossen dienen. GreenBlocks verkleint dit tot droge en schone vezels en perst deze tot palletklossen, waarbij onder meer wordt gekeken naar de kwaliteit, dichtheid en vormvastheid van de klossen.

Bij GreenBlocks slaan we twee vliegen in één klap: we produceren hoogwaardige palletklossen van gerecycled afvalhout en besparen zo vers gekapt hout.

Meer weten over onze afvalstroom hout?

Onze experts staan voor u klaar