Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Hoe vaak kan papier worden gerecycled?

In Nederland zijn we vaardig in het inzamelen en het verwerken van oud papier. Ruim 86% van het in Nederland gemaakte papier bestaat uit oud papier. Met het inzamelen scoren we hoger dan het gemiddelde van Europa. In Europa is het recyclingpercentage 72%, in Nederland 90%. Maar de vraag is, hoe vaak kunnen we papier eigenlijk recyclen?
papier balen

Papier bestaat uit papiervezels en sommige vezels kunnen technisch tot wel 25 keer worden gerecycled, maar dat is sterk afhankelijk waarvoor we het papier gebruiken. Van een krant kun je geen toiletpapier maken, en van een kartonnen doos geen tijdschrift.

Een belangrijke voorwaarde voor goede recycling is dat de kwaliteit van het oude papier echt goed moet zijn. En met goed bedoelen we schoon, droog en van hoge kwaliteit. Naast dit alles is er ook een praktische vraag, wat wil je maken van het oud papier? En met welke kwaliteit ben je tevreden?

Als we bijvoorbeeld kijken naar toiletpapier dan kan je gaan voor het grijze wellicht wat ruwe materiaal, maar eigenlijk willen we allemaal zacht en wit. Hiervoor worden twee verschillende kwaliteiten gerecycled papier ingezet. Dat is ook van toepassing voor schrijfpapier, een grijs schrijfblok staat toch minder fris dan het witte papier. Kortom er is altijd sprake van een afweging tussen comfort, prijs en duurzaamheid.

Bij PreZero zijn we, samen met onze klanten, continue op zoek naar betere manieren om met de waardevolle stroom papier om te gaan. Zo maken wij van oud papier een grondstof voor gipsplaten die in de bouw van woningen worden toegepast.

Kortom: technisch gezien is er veel mogelijk, maar uit de praktijk blijkt dat 7 keer recyclen een heel realistisch aantal is.

(bron: www.prn.nl)

Vergelijkbare artikelen