Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

 Van oud dakraam naar wandpaneel of moderne stoel

VELUX produceert niet alleen dakramen van gerecycled materiaal, maar streeft er ook naar om de hoeveelheid afval tot nul terug te brengen. Samen met PreZero zette de fabrikant een nieuwe dienst op om materiaal uit oude dakramen een tweede leven te geven. Salesmanager Projects Monique Deckers: “PreZero is echt een partner die met ons meedenkt.”
VELUX dakramen

In de jaren tachtig van de vorige eeuw piekte de verkoop van VELUX-dakramen. Die zijn nu aan het einde van hun levensduur. Maar bij sloop belanden ze vaak in een afvalcontainer. VELUX zag daarin een kans. Aan PreZero de vraag om mee te denken aan een oplossing. “We hadden contact over kantoorafval, maar toevallig wist ik ook dat PreZero circulaire oplossingen bedenkt. Bijvoorbeeld voor de verwerking van koffiedik tot pellets voor kachels. Precies de creativiteit die ik zocht!”

Terugneemservice

Samen zetten VELUX en PreZero drie jaar geleden een nieuwe terugneemservice op. Bij grote renovatieprojecten plaatst PreZero pallets voor de inzameling van oude dakramen. Kleinere aannemers kunnen de oude dakramen bij de groothandel voor bouwmaterialen inleveren. “Aannemers betalen daarvoor, maar een lager bedrag dan voor regulier bouw- en sloopafval. Dat maakt deze dienst voor hen aantrekkelijk.” PreZero brengt de ramen naar de Penitentiaire Inrichting in Alphen aan den Rijn waar gedetineerden ze demonteren. Aansluitend wordt het vrijkomende hout ontspijkerd door medewerkers in een workcenter van Het Leger des Heils. Van het hout maakt de firma Faay in Vianen vervolgens houten panelen. Er zijn inmiddels ook al stoelen van gemaakt. Monique: “Onze klanten, waaronder grote woningcorporaties, waarderen deze innovatieve dienst zeer. Het past goed in hun duurzaamheidsbeleid.”

Wat als het lukt

Een samenleving zonder afval

Wij zorgen dat er steeds meer wordt hergebruikt van wat we met z’n allen weggooien. Zo maken we de weg vrij voor een samenleving die minder grondstoffen nodig heeft. En meer circulair wordt. Wat PreZero voor jouw organisatie kan doen? Laten we praten.

“Bij PreZero vond ik de creativiteit die ik zocht”

Monique Deckers, Salesmanager Projects VELUX

Einde-afvalstatus  

Monique: “Dit jaar willen we 2.500 ramen recyclen en volgend jaar willen we opschalen naar 5.000 ramen. En in de toekomst kan dat oplopen tot wel 50.000 ramen. PreZero helpt ons enorm met deze service. Bij elke stap denken ze met ons mee. We dagen elkaar ook uit. Zo proberen we samen meer waarde uit het hergebruik van onze ramen te halen. Ik ben dan ook heel blij dat de omgevingsdienst van Alphen a/d Rijn het gedemonteerde hout uit de dakramen de zogenaamde einde-afvalstatus heeft gegeven. Met dank aan PreZero dat daarvoor de benodigde informatie heeft verstrekt. Daardoor kunnen we het hout nu weer als grondstof verkopen!”

Henk-Jan van Doorn accountmanager PreZero
‘Veel praten, maar vooral goed luisteren’

“VELUX vroeg ons: hoe geven we oude dakramen een mooie herbestemming? Daar komt heel wat bij kijken”, zegt Henk-Jan van Doorn, Key Account Manager. “Samen bogen we ons over onderwerpen als logistiek, demontage, afnemers en de verschillende afvalstromen. Het is leuk om met elkaar oplossingen te bedenken. Weten wat je klant beweegt, is heel belangrijk. Goed luisteren en open met elkaar praten, zo is het gelukt om deze service samen op te zetten. Daar ben ik trots op!”

Henk-Jan van Doorn, Key Account Manager PreZero

Vergelijkbare artikelen