Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Meer duurzaamheid, veiligheid en leefbaarheid voor gemeente Venlo

Een schonere, veiligere binnenstad door minder vrachtwagenverkeer. Dat is het doel van Green Collective. Een initiatief van PreZero en Renewi om gezamenlijk afval op te halen in binnensteden, samen met zoveel mogelijk andere inzamelaars. Daar profiteren steeds meer gemeenten van. Zo ook gemeente Venlo, waar Green Collective sinds kort actief is. Dieter Schepers, beleidsadviseur mobiliteit bij gemeente Venlo: “Ik kan Green Collective iedere gemeente aanraden.”
Green Collective wagen

Als beleidsadviseur mobiliteit is Dieter vooral bezig met het verduurzamen van de stadslogistiek. Dieter: “In dat kader waren er in het verleden al eerdere pogingen gedaan om afvalinzamelaars te verenigen. Voornamelijk om de binnenstad veiliger, leefbaarder en duurzamer te maken. Daar kwam destijds weinig van terecht. Maar toen PreZero en Renewi besloten de handen ineen te slaan, kwam het plan opnieuw op de agenda te staan. Zij vertelden ons dat ze al in meerdere gemeenten actief zijn met Green Collective, waardoor we een mooie kans zagen voor Venlo.”

Succesvolle implementatie

Begin dit jaar begonnen de voorbereidingen om Green Collective op te starten in Venlo. Sinds afgelopen 21 juni zijn ze er operationeel. “Er is door iedereen veel werk verzet”, zegt Dieter. “Het is niet eenvoudig om een groot project als dit te implementeren, maar door goede samenwerking tussen de partijen en snel met elkaar te schakelen, kunnen we nu terugkijken op een heel succesvolle introductie. We mogen er echt trots op zijn dat het allemaal gelukt is en vooral zo snel.”

Een heel goede zaak

Green Collective is in Venlo nog maar net gestart, maar er wordt al heel positief op gereageerd. “We hebben enthousiaste reacties ontvangen. Binnen de gemeente, maar ook van inwoners en ondernemers”, zegt Dieter. Eén van die ondernemers is Jan van Groonhoven, eigenaar van Cafetaria Center Snacks, al 31 jaar een begrip in Venlo. Sinds de opening wordt het afval hier opgehaald door PreZero. En sinds kort dus door Green Collective. Een heel goede zaak, vindt Jan: “Alles wat bijdraagt aan een schonere, veilige binnenstad is natuurlijk heel mooi meegenomen”, zegt hij erover. “Aan de service is niets veranderd”, benadrukt hij. “Ik heb nog altijd dezelfde vertegenwoordiger. Het afval wordt nu opgehaald door andere rijders, maar het contact is nog even goed. Ik kan ze altijd bellen als mijn afval een keer iets eerder of later moet worden opgehaald. Dat is geen enkel probleem.”

“De olievlek moet zo groot mogelijk”

Het zou mooi zijn als zoveel mogelijk andere afvalinzamelaars zich aansluiten bij Green Collective, vindt Jan. “Daarom lopen er gesprekken om meer afvalinzamelaars bij dit initiatief te betrekken, zodat we de leefbaarheid en veiligheid van de binnenstad verder kunnen bevorderen”, zegt Dieter. “Iedere vrachtwagen minder in de binnenstad is er één. We zijn zelfs in gesprek met andere gemeenten om te kijken of we het gebied kunnen uitbreiden. Ik kan Green Collective dan ook iedere gemeente aanraden. De olievlek moet zo groot mogelijk.”

Ook interesse gekregen? Neem contact met ons op via info@green-collective.nl om de mogelijkheden voor Green Collective in uw gemeente te bespreken.

Vergelijkbare artikelen