Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Erasmus MC duurzamer maken

Erasmus MC is het grootste ziekenhuis van Nederland. Sinds 1 februari 2021 zamelt PreZero hier het afval in. Ook helpt PreZero bij het halen van de duurzaamheidsdoelen. Dat is voor ons erg belangrijk, legt Marcel van der Mijde uit, coördinator logistiek van het Erasmus MC. “Als academisch ziekenhuis nemen wij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid.”
Klantverhaal Erasmus

Het Erasmus MC produceert jaarlijks ongeveer 3 miljoen kilo afval (3.000 ton). Een zesde deel is gevaarlijk afval, zoals chemicaliën en ook de beschermende kleding die medewerkers dragen op de corona-afdelingen. 12% van het afval wordt gerecycled. Dat moet omhoog: naar 20% over 2 jaar en 40% over 4 jaar. “Duurzaamheid is voor ons erg belangrijk”, zegt Van der Mijde. “Daarom hebben wij ook de klimaatdoelstellingen van de VN omarmd.”

Beste verhaal

Erasmus MC ging vorig jaar op zoek naar een afvalbedrijf dat het ziekenhuis zou helpen de duurzaamheidsdoelen te halen. De keuze viel op PreZero. “Jullie hadden het beste verhaal. Ook sprak ons aan dat er een projectmanager een dag per week bij ons op locatie aanwezig zou zijn.”

In het ziekenhuis zijn er op meerdere plaatsen milieustations ingericht voor de verschillende soorten afval. “Op de kantoren staan relatief veel papierbakken, terwijl er op andere afdelingen ook containers voor gevaarlijk afval zijn. Wij halen dit op en verzamelen het in ons logistiek centrum. Dit is ook de plek waar PreZero Nederland het afval ophaalt.”

Spannend

Het aanleveren van afval bij het logistiek centrum gaat door tot maar liefst 23.00 uur. Het risico dat afval zich aan het einde van de dag ophoopt naast volle containers is groot. Van der Mijde: “Samen met PreZero hebben we dit opgelost. Een aanpassing aan de perscontainers zorgt dat er meer afval in kan. Met dit soort kleine stapjes zijn we begonnen toen jullie in februari startten. Samen bekijken we nu welke grotere stappen kunnen volgen, zodat we meer afval kunnen recyclen.”

De start van PreZero verliep geruisloos, stelt Van der Mijde tevreden vast. “Het was voor ons ook even spannend. Het is nogal wat, er moesten honderden containers omgeruild worden. Terwijl het werk gewoon doorging. Maar binnen een week waren alle grote en kleine containers gewisseld.” Ook nu loopt het goed, vindt Van der Mijde. “En als er eens een probleem is, dan is het makkelijk dat we de projectmanager van PreZero vragen kunnen stellen. Het is fijn dat er iemand in huis is. Dat helpt enorm.”

Wat als het lukt

Een samenleving zonder afval

Wij zorgen dat er steeds meer wordt hergebruikt van wat we met z’n allen weggooien. Zo maken we de weg vrij voor een samenleving die minder grondstoffen nodig heeft. En meer circulair wordt. Wat PreZero voor jouw organisatie kan doen? Laten we praten.

Vergelijkbare artikelen