Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Oud papier, de oplossing voor het isoleren van jouw huis?

Expert aan het woord: Ane-Dick Steringa, value chain directeur papier en karton bij PreZero.
“Laten we starten met de basis, het recyclen van papier. Oud papier en karton worden ingezameld en tot grote balen geperst. Deze balen papier worden in een grote pulper gereinigd. Wat overblijft is papierpulp: water met papiervezels. In verschillende stappen wordt de pulp gezuiverd en gefilterd. Uiteindelijk wordt de natte derrie gedroogd en in grote vellen opgerold. Daarna kan er weer van alles mee gemaakt worden.
Papiersnippers PreZero

Een natuurlijk materiaal als papier leent zich heel goed als isolatiemateriaal. De holle vezels houden warmte vast en kunnen zowel vocht opnemen als afstoten. Bovendien dempen papiervezels geluid. Hierdoor wordt je huis veel stiller. Dat de matten je letterlijk en figuurlijk geen jeuk of irritatie bezorgen is fijn voor de verwerker en de bewoner.  De matten bestaan uit 80 procent oude kranten, 10 procent zouten (t.b.v. brandwerendheid en tegen schimmelvorming) en 10 procent bindvezel. En als een huis na 25 tot 75 jaar wordt afgebroken kan alles volledig hergebruikt of gerecycled worden.

Tien jaar geleden ontwikkelden twee Zweedse telecom-miljonairs dit isolatiemateriaal van oude kranten. Brandvertragend, geluidswerend en volledig circulair. Een fabriek in Nederland is nu de volgende stap voor dit materiaal. Maar daarvoor zijn afnemers uit de bouwsector nodig, die het duurzame materiaal willen gebruiken.

Het is een mooi product, maar de investering is een financieel risico en afzet is nog niet gegarandeerd. Naast de prijs is de bouwwereld best risicomijdend, dus wisselen bouwbedrijven niet snel van materiaal dat ze al goed kennen, ondanks alle bewezen voordelen. We zijn dus actief op zoek naar partijen die met ons mee willen doen.

Ane-Dick Steringa quote over papier

Isolatiemateriaal van oude kranten heeft een negatieve CO2 footprint en heeft een vergelijkbare isolatiewaarde als glas- en steenwol. Papieren isolatie wordt gemaakt op een relatief lage temperatuur (120 °C) wat er voor zorgt dat er minder fossiele brandstoffen nodig zijn voor de productie.

Nederland staat met 100.000 nieuwe woningen per jaar voor een gigantische bouwopgave. En de overheid stuurt steeds meer op verplicht gebruik van duurzame materialen. Het is mogelijk om van deze toepassing een economisch, circulair en klimatologisch succesverhaal te maken.”

Bron: Change Inc.

Vergelijkbare artikelen