Telefonische bereikbaarheid

Let op, onze telefonische bereikbaarheid is gewijzigd, wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 07:30 tot 17:00 uur. Wist u dat u 24 uur per dag gebruik kunt maken van de Mijn PreZero portal. Ga hiervoor naar mijnprezero.nl.

Schiphol neemt weg van gerecycled plastic in gebruik

Schiphol plastic weg

25 oktober 2022

Samen met partners PlasticRoad, VolkerWessels Infra Schiphol en PreZero heeft Schiphol een plastic wegverharding aangelegd op het platform van de luchthaven naast het bedrijventerrein van VolkerWessels infra Schiphol. Deze weg is gemaakt van gerecycled plastic afval afkomstig van de luchthaven.

Om ervoor te zorgen dat de plastic wegelementen niet slijten zit er op de bovenkant een laagje van steenslag. Dit zorgt ook dat de weg niet te glad wordt bij regenval. Einde van het jaar zal er nog een stuk plastic wegverharding op de luchthaven naast een start- en landingsbaan worden aangelegd. De twee locaties zijn onderdeel van een test die moet uitwijzen of dit systeem in de toekomst een goed alternatief is voor de standaard asfaltwegen en zo bijdraagt aan een duurzamere infrastructuur op de luchthaven. Schiphol is de eerste luchthaven ter wereld met een echte weg van eigen gerecycled plastic afval.

Schiphol plastic weg
Tweede leven voor plastic afval op Schiphol

In een maatschappij die steeds meer gericht is op het reduceren van plastic, lijkt een nieuwe weg gemaakt van plastic niet voor de hand liggend. Maar deze speciaal ontworpen weg is een duurzame en circulaire oplossing voor wegverharding die het hemelwater opvangt, zuivert en vervolgens geleidelijk de grond in laat zakken. Dit leidt tot een betere en natuurlijke waterhuishouding, zorgt bij hevige regelval voor een waterbuffer en draagt bij aan een verbeterde grondwaterstand. Het filtersysteem vangt ook vuil op dat van verkeer afkomt, zodat het niet in de berm terechtkomt.

Daarnaast zijn er veel andere duurzame voordelen ten opzichte van traditionele wegverharding: de weg zorgt voor een tweede leven voor plastic afval, is makkelijker in onderhoud, heeft een langere levensduur en is sneller en eenvoudiger te realiseren, waardoor deze bijdraagt aan het verminderen van CO2, NOx en fijnstofuitstoot. Dit sluit goed aan bij de zero waste doelstellingen van Schiphol en de ambitie om tot de meest duurzame luchthavens ter wereld te behoren. Genoeg redenen om deze innovatie uitgebreid te testen.

Duurzame infrastructuur op Schiphol

Schiphol wil de meest duurzame luchthaven ter wereld zijn. De luchthaven investeert in elektrisch vervoer en draait volledig op Nederlandse windenergie. Het wagenpark verduurzaamt en aardgas wordt uitgefaseerd. Ook in de infrastructuur is goed terug te zien dat Schiphol werkt aan haar duurzaamheidsdoelen. Zo sloopt Schiphol  zoveel mogelijk circulair. Bijna 70% van al het materiaal wordt op Schiphol zelf opnieuw gebruikt.

Oscar Maan, Innovatiemanager van Schiphol: “Wij zijn heel erg blij dat we deze pilot op Schiphol mogen doen. De komst van PlasticRoad draagt bij aan onze zero waste doelstellingen. We kunnen zo ons plastic afval lokaal hergebruiken. Wij vinden het belangrijk om te investeren in een duurzame infrastructuur omdat we toewerken naar een afvalvrije en uitstootvrije luchthaven richting 2030. Deze plastic weg heeft ook nog eens dezelfde rijeigenschappen als asfalt en heeft voor ons veel duurzame voordelen. Als de test goed uitpakt zijn we voornemens om in de toekomst meer wegen op Schiphol te voorzien van dit type wegdek”.

Jurgen van Vliet, onze sitemanager op Schiphol, is trots op de samenwerking. “Door samen met partners oplossingen te zoeken om afvalstromen opnieuw te gebruiken en actief mee te denken over vraagstukken op het gebied van duurzaamheid en recycling, maken we de weg vrij voor een samenleving die steeds minder grondstoffen nodig heeft. Deze innovatie is hier een heel mooi voorbeeld van. Het plastic afval dat wij inzamelen komt in een nieuwe vorm weer terug op de luchthaven. Een prachtige ontwikkeling.”

Laatste artikelen