Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Circulair ondernemen? Zet vandaag nog de eerste stap

Veel bedrijven zijn al goed bezig als het gaat om duurzaamheid. Ze scheiden afval, hebben zonnepanelen op het dak of doen iets aan CO2-compensatie. Maar Nederland heeft grote ambities.
Dit is niks nieuws tafel

In 2016 heeft de Rijksoverheid een doel gesteld: in 2050 moet de Nederlandse economie volledig circulair zijn. En hoewel dat nog ver weg lijkt, zijn veel ondernemers hier al mee bezig. Op allerlei manieren. Misschien lijkt het voor u nog abstract, in dit artikel maken we het graag wat concreter.

50% minder grondstoffen in 2030

Hoewel de overheid een duidelijk doel heeft gesteld, blijft het enigszins achter in wet- en regelgeving. Dat betekent dat ondernemers veel zelf moeten uitvinden. Bovendien komt de eerste grote stap in de ambitie al snel dichterbij: in 2030 moet Nederland vijftig procent minder primaire grondstoffen gebruiken. Het Planbureau voor de Leefomgeving en de Sociaal Economische Raad dringen hier ook erg op aan. Dat is een flinke uitdaging, met een deadline die in economische termen al erg dichtbij ligt.

Begin met kleine stapjes

Maar waar te beginnen? De meeste bedrijven kunnen niet zomaar het productieproces of de bedrijfsvoering omgooien. Dat kost veel tijd, planning en geld. Het credo bij dit soort grote en ingrijpende processen is daarom: begin met kleine stapjes. En dat kan op vele manieren.

Drie vormen van circulariteit

Als we kijken naar circulair ondernemen, dan zijn er drie gebieden om actie op te ondernemen: preventie, hergebruik en recycling. De eerste gaat over producten die je inzet om afval te voorkomen. Denk aan een tas die je altijd bij je hebt om niet in elke winkel een los plastic zakje te hoeven gebruiken. Misschien is daar ergens in jullie organisatie op in te haken.

Slim hergebruik

Hergebruik spreekt waarschijnlijk voor zich. Als er stoelen nodig zijn voor in de kantine, kun je natuurlijk nieuwe kopen. Maar waarom zou je geen tweedehandse hergebruiken? Er is genoeg aanbod in de markt en die stoelen kunnen nog jaren mee. Bij andere vormen van hergebruik kijken we naar een nieuwe functie voor bestaande materialen. Een van de bekendste vormen: steigerplanken die tuinmeubilair worden. En in onze Dit is niks nieuws-webshop verkopen we bijvoorbeeld dienstblaadjes; dienbladen gemaakt van oude dienstregeling borden van de NS.

Dit is niks nieuws vouwtas
Recyclen

Uiteindelijk kunnen veel producten en grondstoffen ook helemaal gerecycled worden. We zien steeds meer verpakkingen die gemaakt zijn van afval. Maar er zijn ook gedreven ondernemers die zich op een specifieke grondstof richten. Zo maakt More Circulair prachtige lampen van overtollig stucmortel. Recyclen heeft inmiddels vele vormen. De webshop van Dit is niks nieuws staat er vol mee. Van koffieprut tot textiel en van gymvloeren tot glas: samen met veel bedrijven zorgen we ervoor dat afval zijn weg weer terugvindt in de vorm van allerlei gave producten. Zo maken we de cirkel rond.

Dit is niks nieuws als eerste stap

PreZero werkt met veel bedrijven samen om kritisch te kijken naar hun afvalstromen en helemaal op maat oplossingen te bedenken voor hun bedrijfsprocessen. Van groot tot klein. De producten van Dit is niks nieuws kunnen een laagdrempelige kennismaking zijn met circulaire bedrijfsvoering. Het zijn mooie en leuke artikelen die het onderwerp letterlijk tastbaar maken en een aanzet kunnen zijn om de eigen processen eens kritisch onder de loep te nemen. Hiermee zet u het onderwerp op de agenda en maakt u een begin met circulair ondernemen. Alles begint met een eerste stap.

Wilt u zich erin verdiepen? Bekijk onze webinar. Daarin vertellen we van alles over het omgaan met afvalstromen, circulaire processen en de Dit is niks nieuws-producten

 

producten webshop Dit is niks nieuws

Vergelijkbare artikelen