Column: Afval scheiden? Dat doe je toch ook op het werk?
Waarschijnlijk is het ook voor jou heel normaal om afval te scheiden. Het klokhuis van je appel doe je in de groene bak, reclamefolders bij het oud papier en de yoghurtbakjes bij het pbd-afval. We zijn inmiddels niet anders gewend. Maar zo normaal als afval scheiden thuis is, is het op de werkvloer nog lang niet. Althans, dat blijkt uit onze Afval Barometer; het onderzoek dat PreZero recent heeft uitgevoerd onder 1.000 werkende Nederlanders.
"Afvalvrij, of zero waste, ondernemen is de toekomst. Wat kun jij hierin betekenen?"
Serge Flantua, Directeur Sales
De goede wil is er
Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat de meeste mensen graag afval willen scheiden op de werkvloer. Van de ondervraagden vindt 83% het belangrijk om ook op het werk afval te scheiden. Tegelijkertijd voelt de meerderheid (64%) zich thuis meer verantwoordelijk voor het scheiden van afval dan op het werk. Dat ligt waarschijnlijk ook aan het ontbreken van de faciliteiten en een gebrek aan stimulans. Nog niet 1 op de 4 bedrijven heeft richtlijnen voor het scheiden van afval. Papier en karton wordt zakelijk goed gescheiden, maar pbd en koffiebekers al een stuk minder. En koffiedik, een stroom die prima te recyclen is, wordt in nog geen 20% van de bedrijven gescheiden.
Nu is het tijd voor actie
Een hoop ruimte voor verbetering dus! Want juist bij bedrijven komt het meeste afval vrij. Hier zijn dus ook grote slagen te slaan. Stel je eens voor hoe we met elkaar kunnen bijdragen aan behoud van grondstoffen, CO2-reductie en het duurzamer maken van de wereld. Gewoon door afval te scheiden op de werkvloer, net zoals je thuis doet. Het klinkt heel simpel en dat is het ook. En zoals clichés bijna altijd opgaan, is dat ook hier het geval. Alle beetjes helpen, samen staan we sterker, goed voorbeeld doet goed volgen, verbeter de wereld begin bij jezelf… Ik kan nog wel even doorgaan, maar je snapt vast de boodschap wel. We hebben elkaar nodig!
Zet jij de eerste stap?
Iemand moet de eerste of de volgende stap zetten. Ook in jouw organisatie. Uiteindelijk zal elke organisatie stappen moeten zetten op weg naar een duurzaam afvalmanagement. Afvalvrij, of zero waste, ondernemen is de toekomst. Wat kun jij hierin betekenen? Hoe kun jij jouw bedrijf helpen op weg naar zero waste? Hoe zorg je dat er geen of minder afval ontstaat? En als afval onvermijdbaar is, hoe zorg je dan dat het afval weer een grondstof kan worden voor een ander? Kun jij zelf een rol spelen in het opstellen van duidelijke richtlijnen? Of kun je vragen om afvalscheidingsbakken of afvalpantry’s? En geef jij dan het goede voorbeeld door na te denken waar je wat ingooit?
Samen naar zero waste
Ook voor jouw organisatie kunnen we samen een duurzame en gezonde omgeving creëren. Een omgeving waar mensen prettig kunnen werken, leren en leven. Iedere kleine stap op weg naar zero waste maakt verschil. Hoe meer mensen, bedrijven en gemeentes aanhaken, hoe sneller we vooruitgang boeken. Dus kom ook in beweging, laten we samen ontdekken welke stappen jouw organisatie kan zetten. Samen brengen we zero waste elke dag een stap dichterbij.