Column: Nederland maakt goed gerecycled plastic
Nederland behoort tot de wereldtop op het gebied van plasticrecycling. Door afval goed te scheiden en te verwerken tot nieuwe grondstof, werken we samen aan een circulaire economie. Maar in tijden van crisis werkt het allemaal net een beetje anders.
"De noodzaak voor Europese wetgeving is dus groot. Als voorloper in de circulaire economie moet Nederland haar rol hierin pakken."
Freek Bakker, Value Chain Directeur Plastics
Vraag naar plastic gekelderd
Plasticrecycling staat stevig onder druk. De lage olieprijs hielp al niet, (want waarom zou je gerecycled materiaal gebruiken als nieuw materiaal van een fossiele grondstof als olie goedkoper is?), door de coronacrisis nam ook de vraag enorm af. Hele industrieën vielen stil, waardoor plasticrecyclingbedrijven met hun aanbod bleven zitten. En hoe keurig we alles ook scheiden en recyclen, als we het gerecyclede materiaal niet kwijt kunnen, houdt het alsnog op.
De goedkoopste oplossing
In crisistijd zijn kosten al snel belangrijker dan duurzaamheid. Veel producenten kiezen de goedkoopste en vaak eenvoudigste oplossing: plastic gemaakt van olie. Dat is misschien begrijpelijk, maar ook ongewenst. En zonde. Letterlijk in dit geval, want je verbruikt onnodig fossiele grondstoffen terwijl er mooi gerecycled materiaal ongebruikt ligt te wachten. In crisistijd kun je de markt zijn werk dus niet laten doen. Overheidsingrijpen is noodzakelijk.
Overheidsstimulans
In Nederland hebben we het hele proces van inzameling tot verwerking prima op orde. De basis voor duurzame productie is al aanwezig: een mooie nieuwe grondstof uit gerecycled plastic. Alleen de vraag vanuit de industrie naar die grondstof blijft achter. Een door de overheid verplicht percentage gerecyclede grondstoffen in producten en verpakkingen is, naast andere stimulerende maatregelen, in mijn ogen een voor de hand liggende oplossing.
Europese wetgeving
Dat wil je dan niet alleen in Nederland afspreken maar juist op Europees niveau. Want deze maatregel levert een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen die Europese Commissie heeft afgegeven in haar actieplan circulaire economie. Het zekerstellen van de vraag naar gerecycled plastic is goed voor de hele keten. Het stimuleren van de vraag biedt zekerheid en zorgt ervoor dat bedrijven durven te investeren in sorteer- en recyclingcapaciteit en innovatie. Daarmee ontstaat er ruimte voor professionalisering van het proces maar ook voor innovatie.
Milieuraad
De noodzaak voor Europese wetgeving is dus groot. Als voorloper in de circulaire economie moet Nederland haar rol hierin pakken. De Milieuraad in Brussel op 22 juni is hét moment voor Nederland om van zich te laten horen. Natuurlijk volgen wij alle nieuws op de voet en tot het verlossende woord er is, houden wij onze vingers gekruist. Ik wens de minister en staatssecretaris veel succes bij de onderhandelingen!