Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Column: beter recyclen? Let dan goed op de kwaliteit van het papierafval

In de Week van de Circulaire Economie (1-6 februari) staat circulair ondernemen in Nederland centraal. Goede voorbeelden krijgen een podium en professionals uit bedrijfsleven en overheden ontmoeten elkaar. Allemaal als stimulans en motivatie voor het einddoel: Nederland circulair in 2050. Ook bij PreZero werken we dagelijks aan het versnellen van de circulaire economie. Wij geloven dat we samen steeds grotere stappen kunnen zetten om dichter bij dat doel te komen. We vroegen onze value chain directeuren naar hun toekomstdroom en hoe zij het pad zien richting een circulaire economie. Lees hieronder het verhaal van Ane-Dick Steringa, Value Chain Directeur Papier en Karton.
Ane-Dick Steringa

“Het recyclepercentage van oud papier ligt in Nederland rond de 85%. Dat is gigantisch hoog, we zijn koploper in Europa. Voor huishoudelijk én bedrijfsmatig papier en karton geldt: hoe schoner, hoe beter. Dus willen we nog beter recyclen? Dan moeten we inzetten op de kwaliteit van het papierafval!”

Ane-Dick Steringa, Value Chain Directeur Papier en Karton

Koploper in papierrecycling

Papier is één van de oudste en bekendste recyclestromen in Nederland. Al zo lang ik me kan herinneren, kwamen verenigingen door de straten om oud papier op te halen. Tegenwoordig is de inzameling van oud papier vaak geregeld door gemeenten. We verbruiken in Nederland ruim 80 kilo papier per persoon per jaar. Het recyclepercentage van oud papier ligt in Nederland rond de 85%. Dat is gigantisch hoog, we zijn koploper in Europa. Voor het gerecyclede papier zijn er drie grote afzetmarkten: karton voor de kartonfabrieken (voor het opnieuw produceren van dozen) en papier voor de grafische en tissue-industrie (voor de productie van boeken, schrijf- en printpapier en van wc-papier/keukenrollen en papieren zakdoekjes). Daarnaast zijn er nog kleinschaliger toepassingen zoals de productie van bouwmaterialen. De grafische industrie is een krimpende markt. We lezen steeds minder vaak de krant en krijgen minder folders in de bus. De kartonmarkt blijft daarentegen wereldwijd stijgen. Hoeveel pakketjes krijg jij elke week thuis geleverd?

Het Barbapapa effect

Ondanks het al hoge recyclingpercentage van papier in Nederland, valt er winst te behalen in de kwaliteit van het ingezamelde papier. Zowel voor huishoudelijk als bedrijfsmatig papier en karton geldt: hoe schoner, hoe beter. Door de recycledoelstellingen binnen gemeenten ligt de focus echter op zo min mogelijk restafval. Vaak gebeurt dit door restafval fors duurder te maken of om het een stuk lastiger te maken om restafval aan te bieden (omgekeerd inzamelen).

Vergelijkbare artikelen