Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Gemeente Roosendaal zet concrete duurzame stappen 

In de gemeente Roosendaal is duurzaamheid een hot topic. Zo wordt er hard nagedacht over klimaatadaptieve oplossingen in de buitenruimte en het gebruik van duurzame energie. Maar het blijft niet bij nadenken alleen. In samenwerking met onder andere PreZero zijn er al concrete stappen gezet naar een circulaire toekomst.
Drainmix aanleg

Eén van de samenwerkingsprojecten tussen PreZero en de gemeente Roosendaal is het gebruik van Drainmix. Drainmix is een duurzame bouwstof die is gemaakt van bodemas dat overblijft na de verwerking van restafval, onder andere het huishoudelijk restafval van de gemeente Roosendaal zelf. Het product is geschikt als fundering en ideaal voor watermanagement.

Herwin Janssen, projectleider wegen bij de gemeente Roosendaal vertelt: “Het oorspronkelijke plan was om met aquabase een waterbergende fundering toe te passen in twee straten die gerenoveerd zouden worden. Maar de leverancier gaf aan dat onze plannen in deze opzet eigenlijk niet effectief zouden zijn. Zij opperden een beter product en dat bleek Drainmix te zijn. We hebben een voorlichting gehad en toen hebben we de keus gemaakt. Ook omdat het een stuk goedkoper is dan onze oorspronkelijke plannen.” 

Drainmix PreZero
Lokaal circulair

De Drainmix is gebruikt als funderingsmateriaal onder de parkeervakken. “Het doel is dat het product water kan bergen. Het regenwater komt nu in de fundering en stroomt niet meer in het riool. Zo houden we het water op de plaats waar het ook valt.  Door meer water te houden in het gebied waar het valt, wordt het gebruikt in die omgeving en leveren we een bijdrage tegen de verdroging en de gevolgen van de klimaatverandering”, aldus Janssen. “Drainmix wordt bovendien gemaakt van een bijproduct dat vrijkomt bij de afvalverbranding in Roosendaal, dus dit is een perfect voorbeeld van lokaal circulair.”

Warmte uit restwarmte

Een ander duurzaam initiatief in de gemeente Roosendaal is het laagtemperatuurwarmtenet. Hierbij wordt een deel van de restwarmte gebruikt die vrijkomt bij PreZero Energy Roosendaal. Deze restwarmte wordt gebruikt om ruim 150 woningen en twee scholen in de buurt te verwarmen. De enige energie die hierbij wordt gebruikt, is de energie voor het oppompen van het water. De restwarmte wordt afgetapt van een van de vier koeltorens van PreZero. Op de huidige backbone kunnen in totaal 3000 à 4000 woningen worden aangesloten. De huidige pompcapaciteit kan ongeveer 1200 woningen aan. Een uitbreiding van het aantal aangesloten woningen staat op de planning. In eerste instantie gaat het om nog ongeveer 600 woningen die op het warmtenet zullen worden aangesloten. 

Vergelijkbare artikelen