Snel verduurzamen? Scheid uw plastic!
In organisaties belandt jaarlijks circa 180 kiloton plastic bij het restafval, waarna het wordt verbrand (CE Delft, 2017). Zonde, want van dit afval is maar liefst 60 kiloton geschikt voor recycling, door middel van bronscheiding. Voor organisaties ligt er dus een enorme kans om fors te besparen op CO2-uitstoot door hun PBD-afval goed te scheiden. “Wij maken de cijfers inzichtelijk, zodat organisaties snel mooie stappen kunnen maken op de duurzaamheidsladder”, zegt Freek Bakker, Directeur Value Chain Plastics bij PreZero. Hij legt uit hoe.
Omdat het verbranden van PBD-afval veel CO2 uitstoot, is het scheiden van PBD een eenvoudige, maar zeer effectieve stap om CO2-emissie te verminderen. Hoeveel minder? “Dat hangt af van het soort organisatie en de hoeveelheid PBD die er wordt weggegooid”, zegt Freek Bakker, Directeur Value Chain Plastics bij PreZero. “Zo weten we uit ervaring dat in kantooromgevingen jaarlijks gemiddeld 100 tot 200 liter PBD-afval wordt weggegooid per medewerker. In de horeca ligt dit gemiddelde zelfs op 15.000 tot 30.000 liter.”
Inzicht in CO2-reductie
Door deze gemiddelden te vermenigvuldigen met het aantal medewerkers en locaties, ontstaat een beeld van het totaal aan PBD-afval dat wordt weggegooid in de organisatie. “Natuurlijk blijven dit gemiddelden”, zegt Freek. “Daarom maken we per klant inzichtelijk om hoeveel PBD-afval het werkelijk gaat. We maken een analyse van het restafval, bepalen het percentage recyclebaar PBD-afval dat erin zit en maken zo een berekening van hoeveel CO2-reductie het scheiden van dit PBD-afval oplevert.”
Een heel mooi resultaat”
Die transparantie is heel waardevol voor onze klanten”, vervolgt Freek. “Zij kunnen doelstellingen formuleren en hier targets aan koppelen, wat ze helpt om zichtbaar mooie stappen te maken op de duurzaamheidsladder. Op deze manier hebben we al veel organisaties kunnen helpen aan veel milieuwinst. Zo zijn we er met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) in geslaagd om 85% van al het PBD-afval te sorteren tot een recyclebare fractie. Dat is onderzocht op basis van een onafhankelijke audit. Een heel mooi resultaat.”