Telefonische bereikbaarheid

Let op, onze telefonische bereikbaarheid is gewijzigd, wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 07:30 tot 17:00 uur. Wist u dat u 24 uur per dag gebruik kunt maken van de Mijn PreZero portal. Ga hiervoor naar mijnprezero.nl.

Savant Zorg kiest voor eenvoudige verwerking van (medisch) afval

 
Medisch afval en bedrijfsafval zo verwerken dat je zorgorganisatie de gestelde duurzaamheidsdoelen behaalt, terwijl het inzamelen voor collega’s een werkbaar systeem blijft. Hoe pak je dat aan? Savant Zorg zocht voor dit vraagstuk de samenwerking met PreZero. Richard van de Walle, Adviseur Facilitaire Zaken & Inkoop, vertelt welke stappen Savant gezet heeft en nog gaat zetten.
mkb gezondheidszorg

Restafval verminderen vanuit duurzaamheidsbeleid
“Savant Zorg bestaat uit acht woonzorgcentra en een hoofdkantoor in Helmond waar de ondersteunende diensten hun werk doen. We hebben dus te maken met verschillende soorten afvalstromen. Waaronder medisch afval zoals injectienaalden maar ook plastic verpakkingen van voedsel en swill-afval uit keukens. Medisch materiaal zamelden we bijvoorbeeld al apart in, maar toch viel er nog veel te winnen met afval scheiden.

We vinden het belangrijk om in te zetten op duurzaamheid en hebben daarom de Green Deal zorg getekend. Het verminderen van restafval hoort hier ook bij. Het creëren van bewustwording onder medewerkers is hierin ontzettend belangrijk. Op het hoofdkantoor zie je de posters met, voor de campagne gekozen, boegbeeld nu overal hangen. Daarom zochten we een partner die ons kon helpen om de hoeveelheid restafval te beperken. De aanpak van PreZero sprak ons aan. En zo ben ik uiteindelijk met René in contact gekomen.”

Bijzondere afvalstromen én plastic scheiden
“Wat we zochten was één organisatie die ons kon helpen met al onze ‘bijzondere’ afvalstromen, zoals privacygevoelig papieren afval en medisch afval van vooral injecties, maar ook met pbd (Plastic verpakkingen, Blik en Drinkpakken). Vanuit mijn inkooprol zoek ik continu naar manieren om die pbd-stroom te verminderen aangezien we daar in ons werk nu eenmaal veel mee te maken hebben. Dit materiaal apart inzamelen is een belangrijke stap om het restafval te laten afnemen.

Daarom maakten we het onze collega’s eenvoudig om te scheiden, met ECOO-units. Inmiddels staan er zo’n 25, waar we ontzettend trots op zijn. In de aanloop naar de levering hebben we met PreZero gesproken over hoe we de logistiek daarachter regelen. Als de huishouding extra zakken gaat ophalen, moeten ze die ook op de juiste plek kwijt kunnen. Zo voorkomen we dat alles alsnog in één bak terechtkomt. Dat soort praktische dingen hebben we ook samen geregeld.”

mkb gezondheidszorg

“Wat we zochten was één organisatie die ons kon helpen met de bijzondere, medische afvalstromen die we al apart inzamelden én met pbd."

Richard van de Walle, Adviseur Facilitaire Zaken & Inkoop:

Resultaat van de nieuwe aanpak
“Woonzorglocatie Rivierenhof is een goed voorbeeld van de impact die de afvalstromen pbd en swill bij ons hebben op de hoeveelheid restafval. Collega’s die het eten voorbereiden gooiden eerst al hun afval in één bak. We kwamen zo op 2x 1.100 liter restafval per week. Toen besloten we op advies van PreZero de etensresten en het plastic verpakkingsmateriaal apart in te zamelen. Daarna hadden we nog 660 liter restafval per week, een enorm verschil. Zolang de bakken herkenbaar zijn en scheiden zonder moeite binnen het werkproces past, doen collega’s het graag.”

Kennis van zorgspecifieke afvalstromen
“PreZero heeft veel kennis van de zorg en werkt bijvoorbeeld samen met universitaire ziekenhuizen. René kan ons dus goed adviseren en met ons meedenken. Daarvoor hebben we een aantal vaste overlegmomenten. We plannen elk kwartaal een gesprek waarin we bijvoorbeeld nieuwe ontwikkelingen bespreken, overleggen of we ledigingen kunnen optimaliseren en onderzoeken of er nog andere stromen zijn die we kunnen scheiden. We pakken dan ook de data erbij. Die sturingsinformatie is voor ons essentieel. Zo kunnen we precies zien wat de resultaten van onze aanpak zijn, ook financieel.

Met de communicatielijnen zit het dus goed. Met René, maar ook met de chauffeurs. Zij signaleerden bijvoorbeeld dat we onze hoeveelheid verpakkingsfolie goed apart konden inzamelen en daarnaar hebben we toen vlot kunnen handelen. Zo blijven we zoeken naar kansen om ons restafval te verminderen, op een manier die past bij Savant Zorg.”

papier bij papierafval weggooien
Start met afval scheiden met de ECOO-unit

Bent u al begonnen met afval scheiden op de werkvloer of wilt u het scheiden verbeteren? De PreZero ECOO-unit, een modulaire afvalbak met verschillende vakken voor de diverse afvalstromen, helpt u en uw medewerkers met het goed scheiden van afval. De bakken zijn er in verschillende maten en ze zijn voorzien van duidelijke iconen en kleuren zodat u in één oogopslag ziet welk afval in welke bak moet. Er is een kartonnen variant van 100% gerecycled karton en een metalen variant die 100% recyclebaar is.

Vergelijkbare artikelen