Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Ziekenhuis Gelderse Vallei op weg naar zero waste

Hoe verbind je alle duurzame initiatieven binnen een organisatie om een concreet doel te behalen? Dat is waar Ziekenhuis Gelderse Vallei aan werkt. Een van die initiatieven is afval scheiden, waarvoor het Step Up-traject van PreZero medewerkers enthousiast maakt. Norman Regtering, Hoofd Inkoop & Logistiek, neemt ons mee in hun weg naar zero waste.   
Ziekenhuis Gelderse Vallei gaat Zero voor de Zaak met PreZero
Overtuigend duurzaamheidsprogramma

“Ziekenhuis Gelderse Vallei is aangesloten bij InkoopAlliantie Ziekenhuizen (IAZ) en betrokken bij hun duurzaamheidsplatform. Daarin delen tien ziekenhuizen initiatieven en ervaringen met elkaar. Inspirerend en motiverend, al die goede voorbeelden. Zeker omdat wij de landelijke Green Deal Duurzame Zorg hebben getekend. Ik ben verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid en het afvalbeleid en dat bracht ons erop om deze twee aspecten samen te brengen. We gingen daarom op zoek naar een afvalverwerkende leverancier die ons goed kon faciliteren in duurzaam afval scheiden. PreZero overtuigde ons met het Step Up-traject.”

First steps met Step Up

“Abdul Aydinli, mijn vaste contactpersoon bij PreZero, heeft ons van tevoren uitgelegd hoe het Step Up-traject eruit zou komen te zien. Samen maakten we een plan van aanpak met daarin vijf stappen om van afval scheiden een goede gewoonte te maken. Daarna planden we samen de eerste workshop met ons eigen Green Team. Na een oproep op ons intranet meldde zich een groep van enthousiaste collega’s aan die via dit team als ‘circulaire ambassadeurs’ optreden: van ondersteunend personeel tot verpleegkundigen en artsen. Daarvóór hebben we de eerste afvalscheidingsbakken al neergezet, om naast de communicatie over dit traject ook fysiek iets te laten zien. Met Abdul sparren we periodiek over hoe we afval scheiden bij medewerkers nog beter op de kaart kunnen zetten.”

Groene ambitie van Ziekenhuis Gelderse Vallei

“Deze focus op afval scheiden past binnen het streven om Green Deal-certificaat brons te behalen. In dat kader ondernemen we allerlei groene initiatieven. Zo is het dak van de parkeergarage voorzien van zonnepanelen, waarmee we vijftien procent van onze energiebehoefte opwekken. De garage wordt door led verlicht en het regenwater stroomt in een vijver in de openbare ruimte. Verder staan er laadpalen, heeft het ziekenhuis sedumdaken en hebben we een energiemasterplan waarmee we in 2025 al voldoen aan de eisen voor het klimaatakkoord van 2030. Al deze initiatieven komen in de Green Deal Duurzame Zorg bij elkaar en afval scheiden is een logisch vervolg op onze weg naar duurzaamheid. Daarvoor bundelen we nu de krachten met PreZero.”

Zero voor de Zaak bij Ziekenhuis Gelderse Vallei

 

Bekijk in de video hoe Ziekenhuis Gelderse Vallei de medewerkers betrekt bij de concrete aanpak van afval scheiden en de weg naar zero waste oppakt met de oplossingen van PreZero.

Enthousiaste collega’s

Wat vinden collega’s eigenlijk van die nieuwe afvalbakken en het Step Up-traject in het algemeen? “Ik hoor alleen positieve reacties. De meeste mensen scheiden thuis ook hun afval en daardoor wisten we dat het erin zat. Toen de eigen prullenbak onder het bureau verdwenen was, moesten sommigen even twee keer denken waar ze met hun mandarijnenschillen heen konden. Maar dat went snel. Mensen zijn echt betrokken en na de kick-off van het Green Team en de eerste workshops van Abdul verwacht ik dat mensen op hun eigen afdeling met duurzame initiatieven komen. Dat gebeurt nu al, doordat we reuring aan het Step Up-traject geven. Daarna kunnen we ook starten met afval scheiden op zorgafdelingen.”

Betrokkenheid op de lange termijn

“Samen met onze afdeling communicatie en met behulp van de communicatietoolkit van PreZero zorgen we ervoor dat medewerkers betrokken blijven, ook na het eerste enthousiasme. Dat doen we door te blijven communiceren wat het belang is van afval scheiden, vanuit het Green Team het goede voorbeeld te geven en door de voordelen zichtbaar en tastbaar te maken. Zo werkt de afdeling schoonmaak met handige spiekkaarten van PreZero. Dat stimuleert heel concreet die betrokkenheid. Als iemand even niet de juiste bak bij het afval weet, biedt een blik op de spiekkaart aan de schoonmaaktrolley uitkomst. Het werkt ontzettend goed en collega’s zijn er blij mee.”

Volgende stappen naar zero

“De scheidingsbakken voor medewerkers zijn een mooie eerste stap om zichtbaar afvalstromen te scheiden. Daarnaast komt er binnenkort een zuil voor de koffiebekers, zodat we het nog makkelijker maken om die bekers in de juiste bak te gooien. Verder wil ik vanuit mijn eigen functie producten inkopen die beter te scheiden of hergebruiken zijn of op andere manieren minder milieubelastend zijn. Daarnaast zullen we ook onze leveranciers bevragen op hun bijdragen aan een beter milieu.”

Ga ook Zero voor de Zaak

Ziekenhuis Gelderse Vallei is goed op weg naar zero waste, doordat zij medewerkers actief betrekken bij afval scheiden. Zie je ook kansen? Bij elke organisatie zit het erin om afvalstromen beter te scheiden. De zero waste-specialisten van PreZero weten alles van afvalmanagement in diverse branches. Zij helpen u graag op weg met praktisch advies voor afval scheiden. Zo gaan we samen Zero voor de Zaak.

Vergelijkbare artikelen