SUP: wetgeving om wegwerpplastics tegen te gaan

Plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen zijn straks niet meer toegestaan als je in een café, op een festival of kantoor eet of drinkt. Herbruikbare borden en bekers zijn dan de norm. De maatregel is bedoeld om zwerfafval tegen te gaan. Logisch, want drankenverpakkingen, waaronder koffiebekers, staan in de top 10 plastic producten die het meest voorkomen in zwerfafval.
Wegwerpplastic SUP wetgeving

Vanaf 2024 gaan deze maatregelen in voor consumptie ter plaatse. Voor consumptie onderweg en afhaal gaan deze maatregelen al eerder in, namelijk vanaf 1 juli 2023. De maatregelen hebben als doel de enorme aantallen plastic producten die na eenmalig gebruik worden weggegooid te verminderen.
Er zijn uitzonderingen. Zoals wanneer je extra betaalt voor de beker of de verpakking. Of wanneer er een gesloten inzamel- en recyclesysteem voor is. Dit laatste kan bijvoorbeeld op festivals goed werken. Zo levert Circlar Pet een circulair bekersysteem op publieksevenementen.

Herbruikbaar servies als uitgangspunt

Voor consumptie ter plaatse wordt per 2024 herbruikbaar servies het uitgangspunt. Alleen zorginstellingen en gesloten inrichtingen zijn uitgezonderd.

Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en plastic maaltijdverpakkingen, boven op de prijs voor de koffie en de maaltijd. Dat betekent een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. Tegelijkertijd wordt hergebruik gestimuleerd. Naast dat er een herbruikbaar alternatief beschikbaar moeten zijn voor de consument kan dit ook een zelf meegebrachte beker of verpakking zijn.

De maatregelen zijn bedoeld om plastic vervuiling tegen te gaan. Deze regelgeving is een serieuze stap richting circulariteit. Het voorkomt dat plastic in ons milieu terecht komt en stimuleert herbruikbare alternatieven en hoogwaardige recycling.

Meer informatie

Benieuwd welke duurzame alternatieven er zijn? Wij verkennen de mogelijkheden in de markt. Kijk voor meer informatie op deze pagina van de Rijksoverheid of bekijk de veelgestelde vragen.

Nee. Want in de regelgeving wordt gesteld dat hoogwaardige recycling inhoudt dat van bekers weer nieuwe bekers gemaakt worden. Dat kan op dit moment niet met Cup2Paper – en dit bestaat ook niet in de markt voor papieren koffiebekers.

Dat klopt. Maar het is belangrijk om te onthouden dat deze richtlijnen bedoeld zijn om wegwerpproducten van plastic in zwerfafval tegen te gaan. Er wordt daarbij minder gekeken naar bijvoorbeeld de impact op CO2 of energieverbruik.

Sinds juli 2021 is verplicht op wegwerpbekers een markering te plaatsen “Plastic in product”. Die staat ook op papieren koffiebekers en de Cup2Paper beker. De markering is bedoeld om gebruikers bewust te maken en zwerfafval tegen te gaan. De markering heeft geen invloed op de inzameling of de verwerking. Ze kunnen gewoon als papieren koffiebeker ingezameld worden.

Vergelijkbare artikelen