Plastic balen

Plastic verpakkingen en drankenkartons (pd)

De afvalstroom pd staat voor plastic verpakkingen en drankenkartons. Deze stroom kent u misschien ook wel als pbd (plastic, blik en drinkpakken) of pmd (plastic, metaal en drinkpakken). Door de invoering van statiegeld op blik is de naam van de stroom per 1 januari 2023 veranderd naar pd (plastic en drinkpakken).
 

Wat is pd?

De pd stroom bestaat uit plastic verpakkingen en drankenkartons. Denk hierbij aan: een schraapleeg saladebakje, een yoghurtbakje, een boterhamzakje, doppen, een zeepflacon en verschillende verpakkingen van drankkartons zoals een leeg pak melk, een pak fruitsap of een pak yoghurt.

Uw pd-afval kosteloos laten inzamelen?

Naast de wijziging in de samenstelling van de stroom (pbd naar pd), wijzigt er ook wat in de inzameling en verwerking van dit afval. Sinds dit jaar is namelijk de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) gewijzigd. Dit betekent dat de producenten verantwoordelijk zijn voor het afvalbeheer van de producten die ze op de markt brengen. Dat stimuleert ze bewuster te produceren met focus op hergebruik en recycling. Een mooie meevaller voor bedrijven want dit betekent dat uw pd-afval helemaal kosteloos wordt opgehaald. U kunt zich via het loket van Nedvang aanmelden. Wilt op meer informatie over kosteloze inzameling van plastic en glazen verpakkingen voor bedrijven? Bekijk dan deze pagina.

Waarom pd-afval scheiden?

Per persoon verbruiken we in Nederland ruim 70 kilo plastic per jaar. Slechts 10% hiervan is gemaakt van gerecycled plastic. Dat is jammer, want gerecycled materiaal is goed toe te passen in nieuwe producten. Heeft u al eens gehoord van de GreenTom kinderwagen? Dit is de meest duurzame kinderwagen ter wereld.

EDC perscontainer PreZero

Hoe het werkt?

Simpel! Door goed te scheiden heeft u minder restafval en kunt u kosten besparen. Wij hebben een breed aanbod aan inzamelmiddelen van diverse containers zodat u altijd een container vind die bij uw situatie past. Via de PreZero shop bestelt u zelf heel eenvoudig een pd-container naar uw wens.

Meer over pd-afval

Door de invoering van statiegeld op blik is de naam van de stroom per 1 januari 2023 veranderd van pbd (plastic, blik en drinkpakken) naar pd (plastic en drinkpakken). Blikjes mogen aangeleverd worden via het statiegeldsysteem.

 

In onze PreZero shop vindt u pb rolcontainers in de inhoudsmaten 240 liter, 660 liter en 1100 liter. Afhankelijk van de hoeveelheid pd afval kunt u een keuze maken voor een geschikte container.

Op deze pagina vindt u alle aanlevervoorwaarden voor pd-afval.

Voorbeelden van afval dat niet in een pd-afvalcontainer thuishoort zijn: verpakkingen van blik en aluminium,  koffiebekers, verpakkingen met inhoud, verpakkingen waar ander materiaal in is gestopt, emmers, speelgoed en piepschuim. Bekijk hier alle aanlevervoorwaarden.

We hanteren transparante zakken voor de inzameling van pd-afval omdat we de inhoudskwaliteit willen controleren. Voor optimale recycling is het namelijk noodzakelijk dat er alleen pd-afval in de zakken zit. Chauffeurs pakken de zakken uit de container. Hiervoor is het belangrijk dat de zakken gevuld en dichtgeknoopt zijn.

Kringloop plastic, pbd, pmd

Hieronder ziet u de 9 stappen van het recyclen van pd.
Van wasmiddelfles naar wasmiddelfles
1. Plastic verpakkingen worden weggegooid.
2. PreZero haalt de plastic verpakkingen op.
3. Het plastic wordt verzameld op locaties in de regio. Eventuele verontreinigingen worden eruit gehaald.
4. PreZero brengt het naar de sorteerinstallatie.
5. Een trommelzeef sorteert de verpakkingen op grootte. Infraroodscanners, magneten en windshifters sorteren automatisch verschillende soorten plastic verpakkingen.
6. Het plastic wordt per soort in balen geperst en klaargezet voor transport.
7. Verwerkingsbedrijf verwerkt het gesorteerde plastic tot korrels.
8. Een laboratorium controleert de kwaliteit van de korrels.
9. De korrels worden gebruikt om bijvoorbeeld een nieuwe gieter, wasmiddelfles of zeepflacon te maken.

De verpakkingen van zowel plastic, drankkarton en glas vallen onder de aankomende uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. Dit houdt in dat de producent moet betalen voor de inzameling en verwerking van de verpakkingen die zij hebben geproduceerd. Het doel is hiervan om een stimulans te creëren bij producenten om rekening te houden met de afvalfase van het product. Concreet betekent dit voor u, als ontdoener, dat het aanbieden van de containers met dit verpakkingsafval gratis wordt.

Om gebruik te maken van de kosteloze inzameling van uw pd-afval, dient u zich aan te melden bij Nedvang, de organisatie die de inzameling regelt. Houd er rekening mee dat dit enige tijd kan duren. Wilt u direct starten met pd-scheiden? Neem dan contact met ons op. Samen kijken we wat er nodig is om te scheiden volgens de nieuwe regelgeving. U kunt zich hier aanmelden via het loket van Nedvang.

 

met gieter water geven

Dit maken we van uw pd-afval

Plastic afval wordt gesorteerd door PreZero en vervolgens vervoerd naar een verwerkingsbedrijf. Een verwerkingsbedrijf maakt hier granulaat korrels van. Deze korrels worden weer gebruikt als materiaal voor nieuwe producten zoals een gieter, wasmiddelfles of zeepflacon.