Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Afval scheiden doen we samen. Maar hoe krijgt u uw medewerkers mee?

 
In Nederland doen we hard ons best om een circulaire economie te realiseren. Afval scheiden is daarin een belangrijk onderdeel. Als we ons afval 100% zouden recyclen, kunnen we de grondstoffen die we al uit de aarde hebben gehaald, opnieuw gebruiken. Keer op keer. En het mooie is, het overgrote deel van ons afval ís heel goed te recyclen. Daarbij is het wel essentieel om het afval gescheiden in te zamelen. Maar hoe zorgt u nou dat uw medewerkers daaraan meedoen?
Afval scheiden op kantoor met de ECOO-unit

Om afval scheiden tot een succes te maken, is het belangrijk dat iedereen meedoet. Ook, of juist, in het bedrijfsleven. Want juist daar komen allerlei verschillende, en soms zeer specifieke, afvalstromen vrij. Door goed scheiden wordt ons afval waardevol. Wist u bijvoorbeeld dat afvalinzamelaar PreZero gebruikte koffiebekers inzamelt en deze laat verwerken tot nieuwe koffiebekers? Of de maar liefst 130.000 waterflesjes die de douane op Schiphol elke week inneemt? Ook deze worden apart ingezameld en gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.

Medewerkers betrekken en motiveren

Door op kantoor, in de kantine, in de bedrijfshal of de fabriekshal goed afval te scheiden, zet u concrete stappen op weg naar een circulaire economie. Bovendien verkleint u daarmee de hoeveelheid restafval, en dat is financieel ook gunstig. Maar afval scheiden doet u niet alleen. Om uw doelen te behalen, is het betrekken en motiveren van medewerkers cruciaal. Gelukkig is dat minder moeilijk dan het misschien lijkt. Vrijwel iedereen is al gewend om thuis afval te scheiden. Op het werk hebben mensen misschien een extra zetje nodig, maar daarbij staat u er niet alleen voor.

Handige toolkit afval scheiden

PreZero helpt organisaties met het starten met afval scheiden én met het stimuleren van uw medewerkers. Via een Quickscan ontdekt u hoe uw organisatie ervoor staat én hoe u dichter bij ‘zero waste’ komt. Daarna is het zaak om het uw medewerkers zo duidelijk en makkelijk mogelijk te maken. PreZero heeft hiervoor een speciale toolkit ontwikkeld met bijvoorbeeld posters over wat we van afval kunnen maken, posters over welk afval waar hoort, tafelkaarten om bewustwording te creëren over afval scheiden en meer. Ook zijn er handige spiekkaarten voor schoonmakers. Of wat dacht u van een compleet programma om uw organisatie binnen negen maanden tijd te helpen om van optimale afvalscheiding een gewoonte te maken?

Geef afval scheiden in uw organisatie een kickstart

Wilt u het afval scheiden binnen uw organisatie echt een kickstart geven? Zet dan de ECOO Boost in. Dit complete programma van PreZero verbindt, traint en motiveert medewerkers om samen aan de slag te gaan voor zero waste. In ECOO Boost speelt gedragsverandering een cruciale rol. Het programma zorgt ervoor dat binnen drie maanden de neuzen dezelfde kant op komen te staan en het optimaal afval scheiden direct goed van start gaat. Het programma bestaat uit drie workshops, een communicatietoolkit met allerlei hulpmiddelen om de hele organisatie mee te nemen, en een circulaire vitrine die afval letterlijk op een voetstuk zet. Zo ziet iedereen waar hij het voor doet.

Maak het uw medewerkers makkelijk

Wanneer u met een campagne duidelijk heeft gemaakt wat voor mooie dingen we van afval kunnen maken, is de volgende stap om mensen te faciliteren. Hoe makkelijker het is om afval gescheiden weg te gooien, hoe groter het succes. Zorg dus dat er op alle cruciale plaatsen afvalbakken staan voor meerdere afvalstromen. Dus zet niet alleen een oud papierbak neer naast de printer, maar zorg ook voor modulaire afvalbakken op de kantoren, in de kantine en in de centrale hal. Wanneer iemand makkelijk dat appelkroosje of boterhamzakje weg kan gooien, is de kans tenslotte veel groter dat het in de juiste bak terecht komt. Afval scheiden doen we samen en is makkelijker dan u denkt.

papier bij papierafval weggooien
Start met afval scheiden met de ECOO-unit

Bent u al begonnen met afval scheiden op de werkvloer of wilt u het scheiden verbeteren? De PreZero ECOO-unit, een modulaire afvalbak met verschillende vakken voor de diverse afvalstromen, helpt u en uw medewerkers met het goed scheiden van afval. De bakken zijn er in verschillende maten en ze zijn voorzien van duidelijke iconen en kleuren zodat u in één oogopslag ziet welk afval in welke bak moet. Er is een kartonnen variant van 100% gerecycled karton en een metalen variant die 100% recyclebaar is.

Aandachtsgebied bij duurzaamheid

Afval scheiden doet u niet alleen. Dat doen we samen: met uw medewerkers en met de zero waste-specialisten van PreZero. Om uw doelen te behalen is het betrekken en motiveren van uw medewerkers van cruciaal belang. Want verandering komt van binnenuit.

Vergelijkbare artikelen