Welkom bij PreZero Nederland
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen

De Bever recyclestraat: verkopen, inzamelen en weer verkopen

Retailers verkopen heel wat spullen die uiteindelijk bij het afval belanden. Dat kan anders, dachten ze bij Bever. Als eerste retailer in Nederland richtte de buitenwinkel een recyclestraat op. Hier worden kleding en producten die in de Bever-winkels worden ingeleverd, gesorteerd en klaargemaakt voor een 2e leven. Wij vroegen Christian de Jong, Manager Duurzaamheid & Innovatie bij Bever hoe ze tot deze oplossing zijn gekomen.
Bever recyclestraat

Christian vertelt: “de afvalberg wordt steeds groter, daarom hebben we twee jaar geleden gezegd: we willen de afvalberg verkleinen, en dat willen we samen met onze klanten doen. We zijn toen begonnen met inzamelen van kleding, maar ook tenten, slaapzakken, klimgear, etc. voor al die verschillende inzamelstromen hebben we geprobeerd een zo hoogwaardig mogelijke verwerking te vinden. Eerst deden we dat met één partner aan ‘de achterkant’, maar dat werkte niet helemaal. Om de kwaliteit te waarborgen, hebben we recent een eigen sorteercentrum opgezet waar we alles verzamelen, sorteren en weer verdelen over 16 verschillende bestemmingen die zorgen voor verdere verwerking.”

Recyclestraat Bever

Opnieuw gebruiken of recyclen

Producten die nog te goed om te recyclen zijn, komen in de 2e Buitenkans-collectie van Bever. Slaapzakken worden gedoneerd aan Sheltersuit die er jassen van maakt voor daklozen, goede schoenen gaan naar goede doelen. Producten en kleding die echt op zijn, worden door partners als Blue Loop Originals, Fraenck en FastFeetGrinded verwerkt tot grondstoffen voor nieuwe producten. Zo kun je uit de Bever Buitenmens-collectie een toilettas kopen die is gemaakt van je oude tent!

Christian: “we verwachten dit jaar zo’n 14.000 kilo materialen te verwerken. Vorig jaar was dat nog ongeveer 7.700 kilo, dus de bekendheid wordt steeds groter. Het is vrij breed wat je in mag leveren. Tenten van andere winkels of andere kleding nemen we ook gewoon in.”

Closed loop

Natuurlijk zijn er ook hobbels geweest in de opstart van het project, vertelt Christian. “Sommige materialen kunnen we nog niks mee, slaapmatten zijn bijvoorbeeld echt lastig te verwerken. Als we te veel van zulke spullen hebben, gaat dat je in de weg zitten. Daarnaast heb je ketenpartners nodig. Voor onze diversiteit aan producten heb je ook een diversiteit aan verwerkers nodig. Met wie wil en kan je dergelijke samenwerkingen aangaan? Dat zijn uitdagingen waar we best mee gestruggeld hebben.” De grootste mijlpalen waren het opschalen van de 5 pilotwinkels naar alle winkels en het realiseren van een closed loop. “Zover ik weet, zijn wij de enige retailer die zelf producten inzamelt, sorteert, verwerkt en terugbrengt in de keten. De ingezamelde grondstoffen worden weer nieuwe producten die terechtkomen in onze winkels. Dat is echt heel gaaf.”  

Afval = grondstof

Om projecten als dit te laten slagen, is een andere manier van denken vereist, aldus Christian. “Het gaat om het nieuwe denken dat afval geen afval is, maar grondstof. Dat dringt steeds verder door. We willen de consument meenemen in hoe belangrijk dit is voor de wereld. Ons doel is om dit proces uiteindelijk kostendekkend te krijgen. Maar zolang nieuwe grondstoffen goedkoper zijn dan hergebruikte of gerecyclede grondstoffen, blijven de kosten een knelpunt. We zijn nog lang niet bij een circulaire economie, maar dit is wel een hele mooi stap in de goede richting.”

Wat als het lukt

Een samenleving zonder afval

Wij werken aan een samenleving die steeds minder grondstoffen nodig heeft. Want: Wat als het lukt om de aarde niet langer uit te putten? Wat als er écht iets verandert in de wereld? Laten we samen die ambitie waarmaken. Wat als het lukt.

Vergelijkbare artikelen