Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Dow Benelux: Samen maken we het verschil, van afval naar een waardevolle stroom

 

Pieter Raes is projectmanager bij Dow Benelux. Ruim 32 jaar is hij verbonden aan Dow, het bedrijf dat chemie, biologie en fysica combineert om tot innovatieve producten te komen in diverse markten. Tijdens zijn loopbaan bij Dow Benelux was Pieter o.a. verantwoordelijk voor de fysieke sloop van diverse verouderde productie faciliteiten. Tijdens dit proces kreeg Pieter een andere visie op het ‘afval’ dat vrijkomt in dergelijke trajecten.
DOW Benelux

“Ik heb het liever niet over afval, mijn visie daarop is echt veranderd. Ik zie geen afval meer, maar kansen. Wat wij als Dow Benelux willen afvoeren kan in potentie goed materiaal zijn om een ander product mee te maken. Misschien niet door ons, maar wellicht wel door een andere fabrikant.

Vroeger was de gedachtegang: we hebben afval, dat willen we op een nette manier verwerken met daarbij zo min mogelijk kosten. Nu willen we het nog steeds netjes verwerken, maar waar het kan vanuit een circulaire gedachte. De kosten zijn nog steeds belangrijk. Maar we zien ook dat waardevolle stromen geld waard zijn. Het is dus aan de ene kant een duurzaamheidsambitie, maar ook een effectieve wijze om te kijken naar je bedrijfsvoering.

“Ik heb het liever niet over afval, mijn visie daarop is echt veranderd. Ik zie geen afval meer, maar kansen.”

Pieter Raes, projectmanager Dow Benelux

DOW Benelux

Een mooie gedachte, maar hoe vertaal je die naar de praktijk? Dow Benelux heeft afgelopen jaar intensievere  ondersteuning gezocht en gevonden in de samenwerking met PreZero. Voor Metal Scrap hebben we zelfs een derde partij, DDM, aangehaakt. Betrokken specialisten met kennis van zaken. Een goede krachtenbundeling van drie partijen, waarin we samen zoeken naar de beste oplossingen. Dat vraagt doorzettingsvermogen en vasthoudendheid.

Wat als het lukt

Een samenleving zonder afval

Wij zorgen dat er steeds meer wordt hergebruikt van wat we met z’n allen weggooien. Zo maken we de weg vrij voor een samenleving die minder grondstoffen nodig heeft. En meer circulair wordt. Wat PreZero voor jouw organisatie kan doen? Laten we praten.

Voor de stroom van Metal Scrap is de belangrijkste stap die we hebben gezet de introductie van ‘na-scheiding’. Met andere woorden, onze collega’s bieden het afval al zo goed mogelijk gescheiden aan. Maar soms is het niet helemaal duidelijk wat er in welke container moet of moeten materialen nog verder gedemonteerd worden. PreZero haalt deze containers op van de werkvloer en DDM sorteert dit, gezien hun expertise, verder uit op 8 soorten metaal die opnieuw gebruikt kunnen worden.

Voor de stroom hout hebben we recent ook een andere verwerking toegepast. Eerst werd het hout als houtsnippers verbrand nu gaat het terug naar de spaanplaatindustrie. Buiten het verduurzamen van deze stroom besparen we, gezien de huidige marktontwikkelingen wat betreft hout, ook kosten.

Wat ik zo waardevol vind in deze samenwerking is dat er echt met de klant wordt nagedacht en gecommuniceerd over de beste oplossing. Het is soms zoeken, maar alleen samen kunnen we het verschil maken tussen afval en een waardevolle stroom. Dit willen we in de nabije toekomst verder uitbreiden door een specialist van PreZero op locatie van Dow in te zetten die alle stromen en de processen gaat bekijken en waar mogelijk optimaliseren.”

Ester Romeijn PreZero Nederland
Ester Romeijn, sectormanager bij PreZero

“Dow Benelux is een klant die openstaat voor ideeën en voorstellen. Ze willen graag van ons leren en wij van hen. Het is een partnership dat we samen zijn aangegaan.

PreZero werkt samen met Dow Benelux en DDM om de metalen beter en effectiever in te richten. Waar het mogelijk is halen we zo veel mogelijk uit de stromen.”

Vergelijkbare artikelen