Telefonische bereikbaarheid

Let op, onze telefonische bereikbaarheid is gewijzigd, wij zijn telefonisch bereikbaar op maandag tot en met vrijdag van 07:30 tot 17:00 uur. Wist u dat u 24 uur per dag gebruik kunt maken van de Mijn PreZero portal. Ga hiervoor naar mijnprezero.nl.

Niet slopen maar oogsten; New Horizon ontmantelt gebouwen circulair

Bij de herontwikkeling van De Nederlandse Bank in Amsterdam moest toren De Satelliet wijken voor een binnentuin. In plaats van de toren te slopen, bedacht ‘urban mining’ bedrijf New Horizon een betere oplossing. De toren werd circulair ontmanteld: verdieping voor verdieping werden alle materialen ‘geoogst’ en geschikt gemaakt voor hergebruik. Wij vroegen oprichter & directeur van New Horizon Michel Baars hoe ze tot deze oplossing zijn gekomen.
New Horizon

“Het gebouw is volledig circulair geoogst en teruggebracht tot de legoblokjes waar het ooit van gebouwd was”, vertelt Michel. De ronde toren, elf verdiepingen en een dakopbouw, werd bijna 30 jaar geleden bijgebouwd op de binnenplaats van het kantoor van DNB. Dat de toren grotendeels bestond uit prefab elementen was een voordeel voor de ontmanteling. “Hierdoor konden wij ‘omgekeerd bouwen’: de afzonderlijke delen stuk voor stuk afstapelen.” Met het verdwijnen van De Satelliet, wat veel mensen een lelijk gebouw vonden, creëerde New Horizon letterlijk een nieuwe horizon voor Amsterdam.

New Horizon locatie

Dieptepunt als hoogtepunt

De ontmanteling duurde ongeveer zeven maanden vertelt Michel. “Je begint bij de binnenkant, de vloerbedekking, plafonddelen, computervloeren, elektra, etc. Uiteindelijk kom je bij het betonnen casco waarbij we per verdieping de gevel en het casco hebben gedemonteerd. Het dieptepunt was in dit geval het hoogtepunt. Normaal vier je het bereiken van het hoogste punt, wij hebben het demonteren van de laatste verdieping gevierd.”

Het gebouw stond op een betonnen tafel die in stukken gehakt moest worden. Dit werd naar de locatie van New Horizon vervoerd om verder te bewerken. “We halen het zand, grind en cement uit dit in stukken gehakte beton en daar maken we weer nieuw beton van. De Nederlandse Bank heeft nu een groot, nieuw terras aan het water, gemaakt van CO2 neutraal beton van hun eigen grondstoffen.”

1 hoge toren = 3 lagere torens

De ontmanteling leverde o.a. 104 trappen op, 700 m kabelgoot, 5 km kozijnprofiel en 320 betonnen vloeren. Michel: “Alle vrijgekomen materialen zijn met een elektrische boot over water afgevoerd naar onze locatie in Zaandam. Daar hebben we alles in opslag genomen om te reinigen en geschikt te maken voor hergebruik. De volgende stap is om hiervan voor zorginstelling Cordaan drie lagere torens te bouwen met 115 zorgappartementen.” Het was voor het eerst dat op deze schaal een gebouw is ontmanteld én wordt herplaatst, geeft Michel aan. “Moderne gebouwen worden gemaakt om te ontmantelen, bij deze toren was dat niet het geval. Ik ben heel trots dat we het toch voor elkaar hebben gekregen.”

Meervoudige winst

“We hebben hier geleerd hoe ongelofelijk belangrijk het is om samen te werken”, vertelt Michel. “Als je dezelfde urgentie en ambitie hebt, dan lukt het en kom je tot oplossingen waar je alleen niet opgekomen zou zijn.” Per saldo is het ‘oogsten’ van een gebouw ook goedkoper dan de traditionele werkwijze van slopen en herbouwen, aldus Michel. “Aan de voorkant zit meer werk omdat er veel engineering aan te pas komt, maar de waarde die we hier uithalen door al die materialen te recyclen, dekken met gemak de extra kosten. Zo hebben wij een financieel gezond bedrijf én we besparen DNB veel geld. Het is dus niet alleen duurzaam en goed voor de wereld om te oogsten in plaats van te slopen, maar ook financieel aantrekkelijk. Meervoudige winst voor alle partijen!”

Wat als het lukt

Een samenleving zonder afval

PreZero maakt de weg vrij voor een wereld zonder afval. En dus vinden we niets zo inspirerend als verhalen van mensen die óók circulair denken en doen. Ondernemende doorzetters die dachten: wat als het lukt. En het ook nog voor elkaar kregen ook. Vanuit hun persoonlijke drive om de aarde niet verder uit te willen putten.

Vergelijkbare artikelen