Welkom bij PreZero Nederland
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen
Kies je locatie en taal Huidige locatie en taalopties
Nederland
Andere locaties & talen
Inhaal

Op 1e en 2e Kerstdag en op Nieuwjaarsdag rijden wij aangepaste routes. Kijk op www.prezero.nl/feestdagen op welke dag(en) we rondom deze feestdagen bij u langskomen. Wilt u geen gebruikmaken van de vervangende ledigingsdag? Dan kunt u dit ook op deze pagina aan ons doorgeven.

Meubels maken van zelfgemaakte grondstoffen? Vepa doet het gewoon!

Meubels kun je natuurlijk maken van hout, leer en metaal, maar ook van innovatieve circulaire materialen. In haar eigen GreenField, een groene kennistuin van 18.000 m2, experimenteert meubelproducent Vepa met het verbouwen van haar eigen gewassen die dienen als grondstof voor hun producten. Wij vroegen Erik Luisman, manager Sustainability & Business Development bij Vepa, hoe ze tot deze oplossing zijn gekomen.
Erik Luisman Vepa

“GreenField is een volledig circulaire speeltuin waar we samen met onderwijs- en kennisinstellingen naar hartenlust experimenteren, vertelt Erik. “Bijvoorbeeld om nieuwe natuurlijke grondstoffen te ontdekken die we voor onze meubels kunnen gebruiken. Denk aan stoelen van hennep of tafelbladen van geperst vlas. De zitkuip van stoelen is gemaakt van hennep en hars. Hennep groeit zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen, heeft nauwelijks water nodig en wordt lokaal verbouwd. Daarnaast is het sterk en neemt het CO2 op. Daardoor heeft de productie van de stoel een negatieve CO2 voetafdruk: er wordt meer CO2 opgenomen dan uitgestoten.” Niet vreemd dus dat de collectie in 2021 de Material of the Year Innovation Award won.

Green Field Vepa

Stop het uitputten van de aarde

GreenField ontstond jaren geleden, vertelt Erik. “Wij zijn al heel lang bezig met circulariteit en zochten manieren om duurzamer te produceren en een einde te maken aan het uitputten van de aarde. In het begin lijkt het een geitenwollensokkenverhaal, maar nu, 6, 7 jaar later, is de wereld totaal veranderd en boeken we enorme successen.

We zijn nu bezig met Green Field 2.0. Dan komt er nog 11.000 vierkante meter bij. We verbouwen hier gewassen, maar stellen ook ruimte beschikbaar aan de Stichting Voedseltuin Emmen; een moestuin die via de Voedselbank Zuidoost Drenthe zo’n 600 gezinnen voorziet van puur en eerlijk eten van Drentse bodem.”

Werkgelegenheid en continuïteit

Erik: “Met onze proeftuin gaan we letterlijk terug naar de natuur en laten we zien dat we onze eigen materialen kunnen opkweken en dat je van oude gewassen van vroeger, zoals hennep, lisdodde en vlas, mooie, duurzame producten kunt maken. Wij voeren het GreenField als metafoor voor hergebruik door in al onze bedrijfsprocessen. De tuin is echt een onderdeel van de fabriek. In ons lab persen we onze biologische Hemp-kuipen en zijn we ook aan het testen met plaatmateriaal van hennep en bijvoorbeeld oude bureaubladen. We zijn inmiddels veel meer dan enkel een fabrikant die meubels van hout en staal maakt. En dat geeft zoveel mogelijkheden voor de toekomst! Het zorgt voor continuïteit, werkgelegenheid en toekomstperspectief. Ook het sociale karakter moet je niet onderschatten. Het is een heel bewuste keuze om hiermee door te gaan.”

Hemp stoel Vepa

Samenwerking als succesfactor

“Samenwerking is een must bij zo’n project. Zonder partijen als WerkPro, de sociale werkvoorziening waar we mee samenwerken, praktijkscholen, het groenonderhoud van Snoek Puur Groen, allerlei vrijwilligers, tot en met de bijenstichting aan toe, hadden we dit niet kunnen doen”, aldus Erik. “Als je de wil hebt om te veranderen, moet je testen, innoveren, doen, een paar keer op je bek gaan en weer verder. Succesverhalen zoals onze hempstoel heb je nodig om anderen te inspireren.”

Wat als het lukt

Een samenleving zonder afval

PreZero maakt de weg vrij voor een wereld zonder afval. En dus vinden we niets zo inspirerend als verhalen van mensen die óók circulair denken en doen. Ondernemende doorzetters die dachten: wat als het lukt. En het ook nog voor elkaar kregen ook. Vanuit hun persoonlijke drive om de aarde niet verder uit te willen putten.

Vergelijkbare artikelen