Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

gft-containers

Groente-, fruit- en tuinafval (gft)

Jaarlijks verbruiken we zo’n 96 kilo groente-, fruit- en tuinafval (gft) per persoon. En het is goed om dat gescheiden in te zamelen. Want van dit afval kan compost of biogas worden gemaakt. 10 kilo gft wordt al snel 3 à 4 kilo compost. Maar je kunt er natuurlijk ook zelf iets mee doen. Bijvoorbeeld door op koffiedik oesterzwammen te kweken, of een eigen compostcontainer in de tuin te maken. PreZero zamelt voor gemeenten en bedrijven het gft-afval in.
gft-containers

Wat mag bij gft-afval?

Voor het weggooien wordt meestal een groene container ofwel gft-afvalbak gebruikt. Bij het gft-afval gooi je groenteresten, fruitschillen en snoeiafval weg. Veel theezakjes mogen er niet in, omdat er plastic, aluminium of lijm in is verwerkt. Dat geldt ook voor koffiepads. En dat is niet goed voor de compost.

Tips voor het scheiden van gft-afval

Wil je niet dat het in huis gaat stinken, gebruik dan een kleine afsluitbare prullenbak in de keuken waarin je etensresten en schillen kunt verzamelen. Deze kun je elke dag in de gft-container leeggooien.

Tuin- en snoeiafval dat met een snoeischaar doorgeknipt kan worden, mag in de gft-bak. Anders is het grof tuinafval. Kerstbomen mogen in de gft-bak als je ze klein maakt. Grof tuinafval breng je naar de milieustraat bij jou in de buurt.

Je kunt ook speciale gft-zakken gebruiken met het Kiemplantlogo of OK-compostlogo. Zo voorkom je dat gft-afval aan de bodem van de container blijft plakken en hou je de container schoner.

Gebruik bij het schoonmaken van je container weinig soda of groene zeep. Gebruik geen chemische middelen als bleekmiddel, die verstoren het composteerproces.

gft-container

Tips voor een frisse container

Wist je dat een tak klimop (Hedera) in jouw groene bak maden kan voorkomen? Wel zo fijn met warm weer! Lees onze tips voor een frisse gft-container.

Wat gebeurt er met mijn gft-afval?

Bij PreZero onderscheiden we zes soorten organisch afval, die we volledig scheiden. Maar wat gebeurt er met jouw gft-afval als het wordt ingezameld? Samen met externe partners verwerken we dit afval door vergisting en compostering tot mest, biodiesel, BASgas (groen gas) en compost. Dit compost gebruiken boeren, tuinbouwers en gemeenten om bijvoorbeeld de bodem te verbeteren. Dat recycleproces werkt zo.

Nadat we jouw gft-afval inzamelen, brengen we het naar een overslagplaats of direct naar de verwerker. De verwerker verkleint en sorteert het gft-afval door vervuiling als plastic, glas en metalen eruit te verwijderen met magneten, windshifters en een zeef. Vervolgens slaan we het gesorteerde gft-afval op in een vergistingsinstallatie. Hierin zitten bacteriën die het gft-afval omzetten naar biogas voor bijvoorbeeld elektriciteit en groen gas. De overgebleven massa gft zetten we in als compost voor akkerbouwers.

gft-afval

Meer over gft

In Nederland produceren we jaarlijks zo’n 521 kilo afval per persoon. Daarvan is 18,43% gft-afval. Van het gft-afval wordt ruim 60% gescheiden. Ongeveer twee derde van het gft-afval wordt meteen tot compost verwerkt, bijna een derde wordt eerst vergist. Vooral bij het gft-afval verschillen de cijfers tussen stad en land. In de stad zijn er meer flats en hebben minder mensen een tuin. En wordt er minder tuinafval opgehaald.

Gft in cijfers

521 kilo

afval per persoon

18,43%

daarvan is gft-afval

60%

van het gft-afval wordt gescheiden

De geschiedenis van gft

Tot ver in de 20e eeuw was de schillenboer onderdeel van het straatbeeld in grote delen van Nederland. De schillenboer haalde, vaak vroeg in de ochtend, naast schillen ook ander groente- en fruitafval op. Het doel was om voedselverspilling tegen te gaan. De schillenboer gebruikte het afval zelf of verkocht dit als veevoer door aan andere boeren. Aan het eind van de 20e eeuw werd het verboden om dit als veevoer te gebruiken. En langzamerhand verdween de schillenboer uit het straatbeeld.
Na 1955 kwam er steeds meer aandacht voor afvalscheiding. En werd het gft-afval apart van ‘gewoon’ afval ingezameld. Inmiddels hebben we diverse soorten afval.

Meer over andere afvalstromen