Op 1e en 2e Kerstdag en op Nieuwjaarsdag rijden wij aangepaste routes. Kijk op www.prezero.nl/feestdagen op welke dag(en) we rondom deze feestdagen bij u langskomen. Wilt u geen gebruikmaken van de vervangende ledigingsdag? Dan kunt u dit ook op deze pagina aan ons doorgeven.
Hout is een grondstof die we overal tegenkomen. Wat ooit een naaldboom of loofboom was, gebruiken we nu in ons dagelijks leven als houten tuinstoelen of houtconstructies voor huizen. Maar denk ook aan je voordeur of de pollepel waarmee je ’s avonds je eten kookt. Hout is overal.
PreZero verwerkt op jaarbasis 190 kiloton hout. Dit hout is vooral sloophout, afkomstig uit het bouwen, renoveren of slopen van gebouwen door bedrijven en gemeenten in heel Nederland. De verwerking doen we met onze Europese partners. Samen zorgen we ervoor dat we alleen hoogwaardige materialen inzamelen, die we als grondstof gebruiken voor het maken van nieuwe eersteklas materialen.
Uiteindelijk zorgt dit voor duurzamer (her)gebruik van onze grondstoffen op de wereld. Door continu herbeplanten is hout namelijk de enige eeuwig hernieuwbare grondstof.
Hoe zit het met mijn houtafval?
Om hout zo goed mogelijk te verwerken, scheiden we aan de bron. Zo bestaan er voor ons categorieën hout:
A, B en C. Alleen schoon hout, dat niet geïmpregneerd of verduurzaamd is, is A-hout. Beschilderd hout valt bijvoorbeeld in de B-categorie. C-hout is verduurzaamd of geïmpregneerd hout en is meestal te herkennen aan de groene of bruine kleur, zoals bielzen of tuinhout .
Houtafval lever je in bij de milieustraat. Maar niet alle houtsoorten mogen gratis naar de milieustraat. Informeer daarvoor bij de milieustraat bij jou in de gemeente/buurt.
Wat gebeurt er met mijn hout?
Van oud hout maken we weer nieuwe houtproducten, zoals biopellets en spaanplaten, afhankelijk van het soort hout dat we recyclen. Dat werkt als volgt.
Nadat we jouw houtafval inzamelen, brengen we het naar een recyclinglocatie. Hier sorteren we het hout op soort: A-, B- en C-hout. Vervolgens verkleinen en zeven we het hout én halen we met een magneet alle metalen eruit. Al het A-hout gaat op transport naar een fabrikant. Die fabrikant maakt er pellets van voor houtkachels of voor het verwarmen van kassen of zwembaden. B- en C-hout gaan naar een biomassa energiecentrale, die er elektriciteit mee opwekt.
A- en AB-hout gaan naar een verwerker die het hout schoonmaakt en verkleint tot kleine stukjes. Deze stukjes worden gedroogd en gemengd met lijm, waardoor een houtmengsel ontstaat. Dit mengsel wordt geperst in palletblokken en spaanplaten: grondstoffen voor nieuwe pallets, meubels, keukens of toepassingen in de bouw.
Meer weten over hout
In Nederland gooien we per persoon ongeveer 31 kilogram houtafval per jaar weg. Daarvan scheidden we ongeveer 77%. Pallets gaan wel 7 tot 14 jaar mee. PreZero verzamelt en verwerkt ongeveer 190 kiloton houtafval per jaar.
Hout in cijfers
A-hout:
4%
AB-hout:
8%
B-hout:
82%
C-hout:
6%
En wist je dat:
- we per persoon 23,7 kg houtafval weggooien?
- 77% daarvan wordt gescheiden?
- pallets 7 tot 14 jaar meegaan?