Op 1e en 2e Kerstdag en op Nieuwjaarsdag rijden wij aangepaste routes. Kijk op www.prezero.nl/feestdagen op welke dag(en) we rondom deze feestdagen bij u langskomen. Wilt u geen gebruikmaken van de vervangende ledigingsdag? Dan kunt u dit ook op deze pagina aan ons doorgeven.
Per persoon produceren we in Nederland zo'n 34,3 kilo pbd-afval per jaar. Het grootste deel daarvan is plastic verpakkingen, maar ook blik en drinkpakken zijn hier onderdeel van. Bij PreZero zorgen we voor inzameling, sortering en verwerking, zodat we dezelfde grondstoffen keer op keer opnieuw kunnen gebruiken. Zo maken we bijvoorbeeld gieters en kinderwagens van je pbd-afval. Daarvoor is het belangrijk dat het afval thuis goed gescheiden wordt. Hieronder lees je meer over plastic verpakkingen, blik en drinkpakken (pbd).
Pbd of pmd
Plastic wordt thuis meestal samen met blik en drinkverpakkingen ingezameld. Hiervoor gebruiken we de afkorting pbd (plastic verpakkingen, blik en drinkpakken) of pmd (plastic verpakkingen, metaal en drankenkartons). Dit kan dus allemaal samen in één zak of container. Of nu de term pbd of pmd wordt gebruikt: het gaat altijd om verpakkingen.
Inzameling gemeenten
Plastic kun je in de meeste gemeenten apart inleveren, vaak samen met metalen verpakkingen (blikjes) en drinkpakken. Het gaat dan wel om plastic verpakkingen. Elke gemeente heeft een afvalwijzer en bepaalt zelf hoe ze de inzameling regelt: de gemeente haalt het huis-aan-huis op of je brengt het zelf naar een inzamelpunt in de buurt. Van al dat pbd-afval maken we weer grondstoffen voor nieuwe producten en verpakkingen.
Wat mag bij pbd?
Welk plastic kunnen we recyclen en welk plastic moet bij het restafval? Dat is niet altijd eenvoudig. We hebben hiervan een overzicht gemaakt.
Maar je kunt ook eens kijken op www.afvalscheidingswijzer.nl.
Tips voor het scheiden van pbd-afval
Alleen lege verpakkingen mogen bij het pbd. Je hoeft ze niet te wassen, dat gebeurt na de sortering.
Veel gemeenten bieden gratis zakken aan om plastic in te zamelen. Kijk hiervoor op de website van je gemeente.
Twijfel je of iets wel of niet bij het pbd-afval hoort, doe het dan bij het restafval. Het is belangrijk dat de plasticstroom zo zuiver mogelijk blijft. Alleen van goed gescheiden afval kunnen we weer nieuwe producten maken.
Vouw het drinkpak zo klein mogelijk op en druk plastic flessen plat. Dan kan er meer afval in de bak of zak. Stop geen plastic zakjes in plastic bakjes, blikjes of pakken. Dit maakt het lastiger om goed te scheiden.
Laat de dop op je lege drinkpak zitten. Zo wordt het andere afval niet onnodig vies. Ook de dop recyclen wij.
Eigenlijk het meest logisch: voorkom afval. Neem je eigen boodschappentas mee naar de winkel, gebruik herbruikbare flesjes en bakjes, en koop producten met zo min mogelijk verpakking. Met elke verpakking die je uitspaart, spaar je ook weer grondstoffen.
Een handige vuistregel
Om pbd-afval te kunnen hergebruiken, is het belangrijk dat je je afval thuis goed scheidt. Want niet alles van plastic mag bij het pbd. Om te weten wat er wel en niet bij mag, bestaat er een handige vuistregel. Stel jezelf de volgende drie vragen:
- Is het een verpakking?
- Is die verpakking leeg?
- Komt de verpakking uit de keuken of de badkamer?
Drie keer ja? Dan mag het bij het pbd.
Wat gebeurt er met mijn pbd-afval?
Van plastic afval (pbd of pmd) dat je thuis zorgvuldig scheidt, maken we veel nieuwe producten. Dat begint met het sorteren van al het ingezamelde plastic op plasticsoort. Er zijn namelijk veel verschillende soorten plastic, die we niet samen kunnen recyclen. Vervolgens versnipperen en wassen we het plastic, waarna we het verder sorteren en grondig reinigen. Dan maken we er weer zuivere, kleine plastic korrels van, die we uiteindelijk gebruiken voor nieuwe verpakkingen, zoals shampooflessen en inzamelvaten voor specifiek ziekenhuisafval. Maar ook voor nieuwe producten, zoals gieters, flessen, inzamelzakken, kinderwagens, onderdelen voor de auto-industrie en straatmeubilair.
Meer weten over pbd en afval scheiden?
In 2017 werd 512 miljoen kilo aan plastic verpakkingen op de markt gezet in Nederland. Daarvan werd 350 miljoen kilo gescheiden ingezameld en 258 miljoen kilo gerecycled tot bijvoorbeeld nieuwe verpakkingen. PreZero hanteert voor haar sorteerinstallatie een prestatienorm van 90%, dat wil zeggen dat minimaal 90% van het aanwezige plastic wordt gesorteerd en niet in het restafval komt.
Pbd in cijfers
512 miljoen kilo
plastic verpakkingen
350 miljoen kilo
gescheiden ingezameld
258 miljoen kilo
gerecycled
De geschiedenis van plastic
De geschiedenis van plastic begint rond 1820. In die periode werd piepschuim (polystyreen) uitgevonden. Het echte plastic werd in 1860 uitgevonden: cellulosenitraat ofwel celluloid. Dit had vooral succes toen George Eastman het in 1889 ging gebruiken voor fotorolletjes. Het nadeel hiervan was dat het erg brandbaar was. Een ander plastic van hard materiaal, parkesin, werd in 1862 door Alexander Parkes uitgevonden. In 1907 ontwikkelde de Belgisch-Amerikaanse chemicus Leo Baekeland bakeliet. Dit was het eerste plastic dat door verwarming van vorm kon veranderen. Daarna volgden al snel andere kunststoffen, zoals synthetisch rubber, transparante kunststof en het stevige melamine. Tussen 1920 en 1930 ontdekten scheikundigen hoe je plastic uit aardolie kan halen.
Na de Tweede Wereldoorlog werd plastic hét symbool voor de nieuwe consumptiemaatschappij. Vanuit de keuken (denk aan Tupperware) komen steeds meer plastic producten onze huizen binnen: stoelen, tafels, lampen en niet te vergeten: speelgoed.