Vakantieperiode

Vanwege drukte reageren wij momenteel minder snel per telefoon en e-mail dan u van ons gewend bent. Excuses voor het ongemak. Wist u dat u via www.mijnprezero.nl ook zelf uw afvalzaken kunt regelen?

Stoel gemaakt van steriel inpakmateriaal

Waar anderen steriel inpakmateriaal zien, zien wij een nieuwe stoel

Wat als het lukt

Ziekenhuizen gebruiken inpakmateriaal om medische instrumenten steriel te houden. Na gebruik moet dit worden weggegooid. Waar anderen dat als afval zien, zien wij de basis voor nieuwe stoelen. Die maken we samen met meubelproducent Vepa. Dus dat zit wel goed. Zo werken we hard aan een samenleving die minder grondstoffen nodig heeft.
Blue Finn Vepa

Van afval naar nieuwe stoel

Operatiekamers zijn grootverbruiker van plastic materialen en zijn verantwoordelijk voor zo’n kwart van al het afval in het ziekenhuis. Denk aan aan schorten, afdekmateriaal, medische instrumenten, slangetjes en afvalzakken. Janwillem de Kam, directeur van Vepa: "In Nederlandse ziekenhuizen worden ieder jaar duizenden kilo's aan Blue wrap gebruikt en weggegooid. Zonde! Dat vinden wij. Dat vinden de ziekenhuizen. Dat vinden onze ketenpartners. Hoe mooi is het dat we deze reststroom nu met zes ketenpartners upcyclen naar een stoel die weer in het ziekenhuis - maar ook daarbuiten - gebruikt kan worden. Zo maken we weer een cirkel rond!"

Blue Finn Vepa

Iedereen draagt bij

Bij de ontwikkeling van een dergelijk product zijn veel partijen betrokken. Het is een kunst om alle ketenpartners aan te sluiten. Ziekenhuizen LUMC en Meander zijn - net als de Groene OK - vanaf het begin betrokken geweest bij het proces. Anne van der Eijk, Manager in het LUMC: "Onze collega's op het OK-Centrum en de Centrale Afdeling waren direct gemotiveerd om mee te werken aan dit mooie initiatief. Dankzij hun inzet is de zorg in het LUMC weer een stapje duurzamer geworden."

Arthur Haag, Sector manager Cure, Care & Education bij PreZero: ‘’Bij PreZero zorgen we voor steeds meer hergebruik van afval. Dit is een prachtig voorbeeld van samen tot oplossingen komen en kringlopen sluiten. Wij geloven echt in die samenwerking. Zo kunnen we stap voor stap iets veranderen in de wereld. Daar zetten we ons voor in. Want stel je voor: wat als het lukt.’’

Blue Finn Vepa

Stoel gemaakt van steriel inpakmateriaal

Ieder jaar worden er duizenden kg’s aan Blue wrap weggegooid. PreZero zamelt Blue wrap in bij ziekenhuizen en zorginstellingen in Nederland.

De Blue Finn stoel is een stoel met een kunststof zitting en rug van tenminste 85% gerecyclede Blue wrap (inpakmateriaal voor het steriel houden van medische instrumenten). De onderdelen van de Blue Finn zijn zo ontworpen dat ze geschikt zijn voor hergebruik.

Andere succesverhalen

Ga vandaag nog van start

Ambitie wat als het lukt

 

Krijg inzicht in uw huidige situatie

Wat als het lukt om ook anders naar uw afval te kijken? De Quickscan geeft u inzicht in uw huidige situatie. En laat zien waar u nog stappen kunt zetten.